SRO om Type 2 diabetes i Biologi og Matematik

 • STX 2.g
 • SRO (Biologi A, Matematik B)
 • 12
 • 14
 • 3494
 • PDF

SRO om Type 2 diabetes i Biologi og Matematik

Find inspiration med opgaven, som er en SRO i 2.g om Type-2-diabetes skrevet i Biologi og Matematik. Opgaven kommer blandt andet ind på den arvelige faktor og følgesygdomme. Derudover bidrager matematikken til at se på udviklingen af diabetes i Danmark og resten af verden.

Studienets kommentar

Der er mest fokus på Biologi.
Problemformuleringen er ikke oplyst af eleven.

Indhold

Abstract 2
Indledning s.3
Type 2 diabetes:
- Beskrivelse af type 2 diabetes .s.4
- Den arvelige faktor s.5
- Manglende fysisk aktivitet -> type 2 diabetes s.6
- Følgesygdomme. s.7
- Motion er svaret s.7
- Udvikling af diabetes i et matematisk perspektiv s.8
- Diskussion af forbyggende indsats s.11
Konklusion s.13
Litteraturliste s.14

Uddrag

Indledning:
Hos en gennemsnitsdansker er motion og sund kost er ikke altid punkter, som er placeret øverst på ”to do”-listen hos en gennemsnitsdansker i dagens Danmark, hvilket ellers oprindeligt var normalt for arten homo sapiens. Der kan let argumenteres for, at lægen fra DR's udsendelse om type 2 diabetes ”viden om” har ret, når han siger, at ”vores kroppe er ikke lavet til at leve i dette århundrede”. Fordi vores arveegenskaber fra vores forfædre blev udviklet i et miljø for omkring 200.000 år siden, hvor der selvfølgelig ikke var busser, biler, slik i supermarkederne, computer og TV. Derfor overbelaster vi vores kroppe, der af natur ikke er bygget til at kurere problemer opstået af luksuriøse tilstande, som fx fedme. Som resultat af fedme, kan ubalance i blodsukkerreguleringen følge, dvs. type 2 diabetes.

Beskrivelse af type 2 diabetes
Overordnet opstår type 2 diabetes, når betacellerne i bugspytkirtlens langerhanske øer producerer insulin, men hvor insulinen ikke har en ligeså effektiv virkning som hos raske mennesker. Kroppen forsøger derfor at skabe balance ved at producere endnu mere insulin. Efter lang tid med sygdommen belastes bugspytkirtlen, og insulinproduktionen falder, hvilket medfører blodsukkerstigning. Det er muligt at inddele personer i befolkningsgrupper efter risiko for at blive ramt af diabetes, da der ses en stærk sammenhæng mellem gode livsvilkår og forekomst af diabetes. Gode livsvilkår afspejler ofte, hvor teknologisk et samfund er, hvilket samtidig siger meget om, hvor lidt hver enkelt borger er fysisk aktiv.
Den manglende fysiske aktivitet og usund mad kan resultere i fedme og derfor insulinresistens, hvilket er en afgørende faktor i risikoen for at udvikle type 2 diabetes.
For at forstå type 2 diabetes helt ned i detaljen, er det vigtigt først detaljeret at gøre rede for, hvordan stofstiftet foregår hos et menneske, der ikke lider af type 2 diabetes.
Når et rask menneske indtager kost, nedbrydes det i kroppen, og alle de fordøjelige kulhydrater omdannes til monosakkaridet glukose. En del af glukosen optages og lagres som glykogen i leveren og i muskelceller. En større del af glukosen udskilles til blodet via lymfen, og glukosekoncentrationen i blodet stiger. Glukosen bliver nu transporteret rundt i blodet til de steder i kroppen, hvor det skal bruges som energi, fx til muskelcellerne. Op imod 70 % af den glukose, der fjernes fra blodbanen, optages i skeletmuskulaturen, men resten omdannes til fedt, ifølge forfatteren til diabetes og insulin (s.16 l.8-9). Når blodet med glukosen passerer bugspytkirtlen, aktiveres den til at producere insulin, som er det peptidhormon , der bl.a. er medvirkende til glukoseoptagelsen i cellerne... Køb adgang for at læse mere

SRO om Type 2 diabetes i Biologi og Matematik

[7]
Bedømmelser
 • 08-01-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigitg god opgave. Den var til stor inspiration til min egen opgave om samme emne. Teoriafsnittet om insulins virkning er godt lavet. Opgavem ligger helt klart til karakteren 10 eller 12.
 • 09-02-2012
  Fatter virkelig ikke hvordan du bestod... undskyld men jeg finder denne opgave 100% spild af points
 • 12-01-2017
  virkelig god!! helt klart 12 værdig!!
 • 22-11-2011
  den er rigtig god og meget bruglig

Materialer relateret til SRO om Type 2 diabetes i Biologi og Matematik.