SRP om træning i elitehåndbold i Biologi A og Idræt B

  • STX 3.g
  • SRP (Idræt B, Biologi A)
  • 12
  • 34
  • 9773
  • PDF

SRP om træning i elitehåndbold i Biologi A og Idræt B

SRP om Træning i Elitehåndbold, skrevet i fagene Biologi A og Idræt B.

I opgaven gennemgår jeg bl.a. den grundlæggende teori for muskelfibre, muskelkontraktion og skeletmuskelcellen, samt hvordan man kan træne som stregspillere og fløjspillere.

Lærers kommentar

Gode fagudtryk

Elevens kommentar

Jeg ville måske ha gjort mere ud af at beskrive aktionspotentialet.

Studienets kommentar

Opgaven indeholder intet abstract.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 4
Skeletmuskelcellen 5
Skeletmuskelcellens opbygning 5
Muskelkontraktion 6
Kraft 9
Hastighed 9
Maksimal effekt for en muskelfiber 10
Arbejdskravsanalyse 11
Streg 13
Fløj 16
Muskelfibre 18
Muskelfibertyper 19
Ideel fibersammensætning for fløj og streg 19
Muskeltræningsprogram 21
Styrketræning for stegspillere 25
Styrketræning for fløjspillere 27
Frie vægte 28
Konklusion 29
Litteraturliste 31
Bøger 31
Internetsider 32
Specialer 32

Uddrag

"Indledning:
Danmark er de seneste de ti år, kommet med ind i verdenseliten, når det gælder herrehåndbold. For ti år siden var man et godt middelhold, men nu er man med i medaljekampen til alle slutrunder. Derudover er den danske herreliga steget markant i niveau til en af de absolutte top ligaer.

Tidligere tabte man til de store stærke østeuropæiske landshold, selv om man egentlig var teknisk og taktisk bedre. Hvordan kan det være? Man mente at selvom de østeuropæiske hold var større og tungere, ville man kunne vinde på hurtigheden og teknikken.

Man er i dansk herrehåndbold begyndt, at fokusere mere på det fysiske aspekt i håndbold, og det har båret frugt.

Men er øget tidsforbrug i styrkerummet nok? Skal alle spillere på holdet træne lige meget i styrkelokalet? Hvorfor skal der tilrettelægges speciel fysisk træning, i forhold til hvilken plads man spiller på banen? Kan alle blive en verdensklasse fløj- eller stregspiller, eller spiller muskelfibertypefordelingen en rolle?

I følgende projekt vil det fysiske aspekt i håndbold blive analyseret. Men inden man kan snakke om træningsplanlægning, skal man have en god grundviden om kroppens anatomi og fysiologi. I den første del af projektet, følger en gennemgang af muskelcellens opbygning og måden de kontrahere på. Derefter følger en grundig arbejdskravanalyse af en stregspiller og en fløjspiller.

Her bliver det specificeret, hvilke fysiske krav der stilles til de to positioner i en håndboldkamp. Men det er ikke kun pladsspecificeret styrketræning der giver forudsætningerne for, om man kan blive en verdensklasse håndboldspiller. Man skal også have den rigtige muskelfibersammensætning.

Efter arbejdskravsanalysen følger en kort analyse af de forskellige muskelfibertyper, samt en vurdering af, hvordan den ideelle muskelfibersammensætning er, for hhv. en fløjspiller og en stregspiller. Til sidst vil jeg begrunde, ud fra min fysiologiske viden, hvordan et muskeltræningsprogram bør se ud, hvis det skal have kvalitativ effekt.

Her vil jeg fortælle og begrunde nogle af de vigtige termer man skal tage højde for, hvis man skal lave fysisk træning til at håndboldspiller."... Køb adgang for at læse mere

SRP om træning i elitehåndbold i Biologi A og Idræt B

[2]
Bedømmelser
  • 18-10-2011
    super god opgave, virkelig en stor hjælp
  • 27-08-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk