Træningsprogram til orienteringsløb (specielt sprint)

  • HF 2. år
  • Idræt B
  • 10
  • 21
  • 7134
  • PDF

Træningsprogram til orienteringsløb (specielt sprint)

Rapport om træningsmetoder til O-Løb — specielt sprint.

Formål
I dag findes der kun nogle få desiderede sprintere indenfor orienteringsløb, idet sporten både kræver en høj intensitet samtidigt med, at man skal kunne holde hovedet koldt. Generelt for løberne er, at de enten vælger at satse på et højt tempo eller løbe et sikkert løb. Normaltvis ender disse løbere ikke på podiet, da de enten bommer (udtryk for kortlæsningsfejl) eller simpelthen er for langsomme. I stedet er det de løbere, der går på kompromi mellem fart og kontrol, som ender med de bedste tider. Disse løbere er specialiserede inden for sporten og bliver kaldt sprintere.
Formålet ved denne opgave er, at udarbejde en træningsplan for orienteringsløbere specielt sprintere. Heri menes der deciderede konkurrenceformer som sprint og kortdistance, eftersom de begge er løb over kortere distancer ved høj intensitet. Træningsplanen vil indeholde både fysisk og tekniske aspekter fra sporten, samt resultater fra egne målinger taget fra træningens første fase grundtræningen. Til sidst vil de samfundsmæs-sige konsekvenser af at løbe orienteringsløb blive vurderet.
Selve opgaven er lavet på baggrund af egne erfaringer samt adskillige ungdomskurser og trænerforedrag. Den starter ud med træningsmetoderne for løb og sprint, for senere at belyse de fysiske ændringer. Selv har jeg testet træningens første fase på egen krop, og kan derudfra senere i opgaven konkludere dens markante effekt.

Indhold

1. Opgavens Formål
1.1 Egne Mål
2. Træningsplanlægning
2.1 Oversigt over Træningsplan
3. Træningsfaser
3.1 Opstart
3.2 Grundtræning Styrke
3.2.1 Styrketræning
3.2.2 Sprint & Spinning
3.3 Grundtræning Løb/Bevægelighed
3.3.1 Løbemekanik
3.3.2 Kondition & Tempo
3.4 Terræntilpasning
3.4.1 Løbeteknik
3.4.2 Løbetaktik3
3.5 Konkurrencetilpasning
3.5.1 Energi & Væske
3.5.2 Mental Opladning
4. Personlig Udvikling
4.1 Fysiske ændringer
4.1.1 Egne Målinger og Tests
4.1.2 Fysiologisk udvikling
4.1.2.1 Vækst & Typer
4.1.2.2 Præstation0
4.1.3 Betydningen for Sprintløberen
5. Sportens
5.1 Orienteringsløb som Sport
5.2 Fordele og Ulemper
5.2.1 Socialt
5.2.2 Sundhedsmæssigt
5.3 Fremtids Udsigter
6. Konklusion
7. Litteraturliste

Uddrag

1.1 Egne Mål
Siden min ledbåndsskade i venstre fod september 2003, har jeg måtte satse på teknisk løb indenfor sporten, idet min kondition (kondital) dykkede fra 77 til 55 efter seks måneders genoptræning. Selve skaden ville tage op til to år før den kunne udbedres, og først nu to år efter skaden har jeg kunne satse på decideret løbetræn-ing igen. I mellemtiden havde næsten alt min træning været fokuseret på teknik og i højere grad styrketræn-ing. Så da jeg endeligt kunne træde i løbeskoene igen, var det meste af min udholdenhed gået tabt, men til gengæld havde jeg udviklet mig til at være dén hurtigst løbende blandt mine konkurrenter. Hensigten med denne træningsplan er derfor at forbedre denne løbstype og i højere grad forberedelse til det kommende DM-kort d.26/8 2006, eftersom mit skift til Sprintløber først kom i slutningen af 2005, og forberedelsestiden til DM-sprint d.2/4 2006 ville være for kort. De faktiske forventninger til træningen er derfor; større muskel-styrke, forbedret kondition og teknisk løb.

2. Træningsplanlægning
Op til en vigtig konkurrence er det essentielt, at man samler sig en træningsplan*1,13. Den skal være specifik og realistisk med forbehold for eventuelle skader eller sygdom, og ikke mindst skal den have en udvikling. Ved forberedelse til en hvilken som helst konkurrence kræver træningen, at man ikke udelukkende satser på en form for træning, f.eks. her løb, men ingen terræntræning. Træner man udelukkende kun på et eller få om-... Køb adgang for at læse mere

Træningsprogram til orienteringsløb (specielt sprint)

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.