Tendenser i samtiden

 • HHX 2. år
 • Dansk A
 • Ingen givet
 • 4
 • 1462
 • PDF

Noter: Tendenser i samtiden

I disse noter finder du en kilde til information om tendenser i samtiden.

I noterne om tendenser i samtiden bliver der bl.a. redegjort for:
- Minimalisme
- Det realistiske
- Det psykologiske
- Det mystiske
- Forholdet mellem fiktion og virkelighed

Uddrag

Minimalisme er et begreb som stammer tilbage fra 1960'erne. Det var oprindelig betegnelsen for en retning, inden for 60'ernes billedkunst. Her dyrkede man det konkrete udtryk, hvor form og indhold, havde lige stor betydning på et værk. Minimalismen var udtrykt for konkretisme og systemdigtning. Gennem litteraturen frembyder minimalismen sig gennem forskellige genre, der bliver blandet sammen i prosaistiske og lyriske skriveformer.

I 90'erne startede der er en betragtning på en minimalistisk bølge, da kortprosa og enkelthed, blev en ny skrivestil for en række forfattere. kendetegnene ved minimalismen er en implicit stil, som helst skrives i nutid og henvender sig til læseren, ved direkte tale. Fortælleren er neutral, men registrene. Det gør at læseren bliver en del af handlingen, da der overlades en masse 'tomme pladser', som betyder at læseren selv, skal læse mellem linjerne. Derfor et det ikke altid muligt, at få en ens og samlet fortolkning. (et postmorderne træk) Personkarakterstik er meget ...

---

Det psykologiske omhandler mere at afdække idensisitets problemer. At man arbejder med psykiske tilstande og på denne måder lader en læser, blive forståelig med livets sammenhæng og udvikling, for perioder i et andet omtalt/skrevet menneskes liv. Fortællerstemmen er oftest upålidelig, og bruger naturmetaforik eller symboler til at udtrykke følelsesmæssige kontroverser. Så som at beskæftige sig med følelsesmæssige barriere, og en psykologisk udvikling, i andre menneskers liv.

Med denne tendens for skriveform, har forfattere oftest mange fortællerlag. Fortællerlag som ikke altid er identificerbare eller gennemskuelige, men som opretholder en stor forvirring og uudsigelighed for den enkeltes identisitet... Køb adgang for at læse mere

Tendenser i samtiden

[67]
Bedømmelser
 • 17-06-2012
  Stor hjælp. Sidder her dagen inden min dansk eksamen og skulle bruge inspiration til dette emne, og det dukker op og er også brugbart, det perfekt :-)
 • 28-09-2012
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Dette dokument har jeg brugt rigtig meget da jeg skulle til eksamen. Jeg kom dog ikke op i emnet, men det gav en god forståelse af emnet.
 • 18-06-2016
  god opgave og god inspiration til eksamen
 • 21-05-2016
  Gode noter! Giver massere af inspiration!