Industrialiseringen

Hvis du beskæftiger dig med industrialiseringen i Historie, så anbefaler vi, at du læser vores kompendium om industrialiseringen.

Industriali…

...

Industrialiseringen i litteraturen og kunsten

Forholdene under industrialiseringen bliver for alvor et tema i litteraturen og kunsten omkring århundredeskiftet. Under selve det moderne gennembrud er det især i forfatteren Herman Bangs reportager fra de fattige bydele i København, at vi ser en skildring af byarbejdernes forhold og liv. Men vi ser også skildringer udført af samtidens billedkunstnere. Hos skagensmaleren P. S. Krøyer er "Fra Burmeister og Wains Jernstøberi" (1885) et af hovedværkerne, mens Erik Henningsen skildrer fattige familier i flere af sine malerier, som fx i "Sat ud" (1892).

Omkring århundredeskiftet skriver Johannes V. Jensen begejstret om den nye teknologi i sine reportager fra verdensudstillingen i Paris i 1900. Reportagerne udkom samlet i bogen Den gotiske Renaissance i 1901Martin Andersen Nexø er derimod en af de første til at fokusere på forholdene for arbejderne i byerne. Det ser vi i hans roman Pelle Erobreren (1906-1910) og i mange af hans noveller herunder…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind