Eksamensprojekt om Bowling For Columbine

 • HF 2. år
 • EP - Eksamensprojekt (Dansk A, Samfundsfag C)
 • 12
 • 8
 • 1783
 • PDF

Eksamensprojekt om Bowling For Columbine

Mit eksamensprojekt om Michael Moores dokumentar, Bowling For Columbine, hvor jeg skrev i dansk og samfundsfag.
Danskdelen: analyse af dokumentaren
Samfundfagsdelen: redegørelse for liberalisme, våbenlov osv.

Elevens kommentar

Den vedhæftede fil er med fuld af noter. Dvs. den jeg afleverede til lærerne havde selfølgelig færre noter til spørgsmålene.

Bilag: figur/tabel på sidste side om skuddrab

Indhold

Hovedspørgsmål Hvordan kan det være, at USA er det land, hvor der optræder flest skoleskyderier, og hvor flest bliver dræbt af håndvåben? Underspørgsmål, der arbejdes med Redegørelse Hvad skete der under Columbine high school-skyderiet? Hvad er liberalisme? Hvad siger den amerikanske våbenlov? Hvad er National Rifle Association (NRA)? Analyse Hvordan har Michael Moore lavet sin dokumentar analytisk set? Hvordan fremstår amerikanerne i dokumentaren mht. deres liberale meninger og våbenlov? Hvordan har Michael Moore skildret sin dokumentar for at gøre den god og skræmmende mht. stilistiske virkemidler? Kan Michael Moore have overdrevent sin fremstilling af skyderier i USA? Vurdering Hvorfor sker der så mange skyderier i USA i forhold til andre lande (Canada)? Kunne der opstå skoleskyderier i Danmark? Har Michael Moores dokumentar hjulpet USA's samfund mht. våbenlov/skoleskyderier?

Uddrag

Vi er alle kendt med begrebet, skoleskyderi, da det er noget, der jævnligt sker, dog mest udenfor Europa. USA er et af de lande, som er mest kendt for deres skoleskyderier, også selvom de har en meget streng kontrolovervågning.
Michael Moore har lavet den Oscarbelønnede dokumentar, Bowling for Columbine, hvor der gøres opmærksom på USA's samfund og amerikanernes holdning til våben, hvorved han bruger et af de mest omtalte skoleskyderier, der skete på Columbine high school som udgangspunkt.

Redegørelse:
 Hvad skete der under Columbine high school-skyderiet?
- Et af de mest omtalte skoleskyderier i USA's historie. Skete i 1999 i Colorado.
- 2 teenagedrenge kommer om formiddagen hen til skolen, og placerer en bombe på en mark tæt ved skolen, som er sat til at eksplodere kort efter (i håb om at politiet og brandvæsnet vil ankomme), men den eksploder kun halvt, og der opstår en mindre brand.
- De går ind i cafeteriet og sætter nogle poser med bomber, hvorefter de går udenfor, så de kan skyde elverne, mens de løber ud af skolen. Men bomberne eksploderer ikke, så de går selv i aktion med våben og starter selve skyderiet i cafeteriet og biblioteket, hvorefter de går rundt på skolen og skyder lidt omkring sig.
- De ender inde i biblioteket, hvor de begge begår selvmord.
- 12 elever og 1 lærer døde - 24 sårede.
- Et skoleskyderi er, hvor det er sket skudepisoder eller bombeeksplosioner på folkeskoler, gymnasier og universiteter.
- Gerningsmændene for en skoleskyderi er ofte en mandlig studerende, der klarer sig ...

---

Analyse:
 Hvordan har Michael Moore lavet sin dokumentar analytisk set?
- Dybdeborende/personlig dokumentar med en personlig fortæller - Michael Moore som detektiv. Et kamera følger ham (håndholdt), men han snakker ikke ind til kameraet.
- Iklædt typisk amerikansk tøj, lidt sjusket - prøver at virke menneskelig og normal.
- Anslag/intro: Michael Moore starter med at fortælle om en "typisk" amerikansk dag med historieklip - "da 2 drenge gik ud for at bowle" = hint til titlen
- Går ind i en bank for at oprette en konto, så han kan få et gevær = hint til at der er noget grueligt galt - MM opfører sig helt afslappet og måske lidt flabet.
- Præsentation: Starter med gamle klip fra folk, der bowler sammen med glad musik, hvor... Køb adgang for at læse mere

Eksamensprojekt om Bowling For Columbine

[8]
Bedømmelser
 • 04-04-2014
  Jeg synes at opgaven har hjulpet mig til god inspiration og opbygning i forhold til min analyse af Bowling for Columbine.
 • 27-04-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  Jeg synes at opbygningen af opgaven var med til at hjælpe mig, og opgaven gav mig inspiration til min egen opgave.
 • 22-06-2015
  dfsdfewresfsdfsdfsdf
 • 18-03-2015
  Super god inspiration!