Svovlforbindelser i vin | Kemi B

  • STX 2.g
  • Kemi B
  • 10
  • 7
  • 1420
  • PDF

Rapport: Svovlforbindelser i vin | Kemi B

Rapporten beskriver en undersøgelse af svovlforbindelser i vin.

Formål
Forsøgets formål er at bestemme det samlede svovlindhold i en hvidvin ved redoxtitrering med〖 I〗_2-opløsning.

Lærers kommentar

Fortrinlig rapport.

Indhold

Formål 1
Teori 2
Apparaturliste 3
Kemikalier 3
Forsøgsbeskrivelse 4
Måleresultater 4
Udarbejdelse af rapport 5
Fejlkilder 7
Konklusion 7

Uddrag

Forsøgsbeskrivelse

Del 1) Omdannelse af ≫bunden SO_2≪:
Vi finder en pippette og overfører straks 20,0 mL hvidvin til en ren konisk kolbe. Herefter tilsætter vi 1 M NaOH(aq). Vi ryster blandingen og lader den være i 5 minutter, så den henstiller sig. Vi kontrollerer med universalindikatorer at pH-værdien mindst er 8 og hvis den ikke er det tilsættes lidt mere base. Imens omdannelsen finder sted, bestemmer vi koncentrationen af I_2-opløsning.

Del 2) Titrering af natriumthiosulfat med I_2-opløsning:
Med en pipette overfører vi 10,0 mL af 0,100M natriumthiosulfat(Na_2 S_2 O_3 (aq) til en 250 mL målekolbe, og derefter fylder vi op med demineraliseret vand til mærket. Vi ryster grundigt og herefter overfører vi med pipette 10,0 mL af denne fortyndede natriumthiosulfatopløsning til en ren konisk kolbe. Nu tilsætter vi ca. 20mL demineraliseret vand og ca. 5mL stivelsesopløsning. Vores I_2-opløsning hælder vi på en burette. Hermed begynder vi straks med at titrere thiosulfatopløsning med I_2-opløsningen til vi kan se at der fremkommer en blivende blå farve.

Del 3) Titrering af vin med I2(aq):
Til vores vinopløsningen tilsætter vi nu 20 mL 1M H_2 SO_4 og herefter ryster vi blandingen omhyggeligt. Med vores universalindikator kontrollerer vi vores pH at den er under 2, hvis den ikke er, tilsætter vi lidt mere syre. Opløsningens temperatur skal være under 20 grader, og vi afkøler kolben under den kolde vandhane. Når nu vi har fået kolbens temperatur til at være under 20 grader, tilsætter vi ca.5mL stivelsesopløsning. Straks efter titrerer vi med I_2-opløsning, indtil den første blåfarvning, som forbliver i et ½ minut. Det var vigtigt at man skulle være hurtig med titrering for ellers ville svovldioxid fordampe... Køb adgang for at læse mere

Svovlforbindelser i vin | Kemi B

[1]
Bedømmelser
  • 08-11-2011
    God teorigennemgang. Udmærket behandling af resultater.