[1]

Kost og sundhed

Biologi C, B og A + Biotek A.

Sundhed er et meget bredt begreb. Sundhed handler overordnet om at have det godt fysisk og mentalt. Sundhed indebærer f.eks. at være rask og at have et liv med gode sociale relationer og meningsfulde aktiviteter.

Sundhedslære i Biologi og Bioteknologi fokuserer især på, hvordan kroppen får dækket sine ernæringsmæssige behov, og hvordan kroppen holdes fri for livsstilssygdomme. Vi fokuserer på disse aspekter af sundhed her i kompendiet. 

Kompendiet er skrevet til Biologi og Bioteknologi, men du kan måske også bruge indholdet, hvis I arbejder med sundhed i f.eks. Idræt.

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om næringsstoffers funktion i kroppen

Kostfibre

Kostfibre er en bestemt type kulhydrater i kosten, som ikke indeholder ret meget energi (ca. 8 kJ/gram). Kostfibre er dele af planter, som vores fordøjelsessystem ikke kan nedbryde i ret høj grad. Det gælder f.eks. stofferne cellulose og lignin. Kostfibre bevæger sig primært igennem fordøjelsessystemet og udskilles til sidst med afføringen. Undervejs medvirker de bl.a. til at øge mæthedsfornemmelsen og stimulere tarmens peristaltik (sammentrækninger, der skubber føden fremad). Derved hjælper kostfibre med at modarbejde forstoppelse. Man forbinder desuden indtagelse af kostfibre med bl.a. nedsættelse af både blodets kolesterolindhold og risikoen for visse kræftformer.

Proteiner

Proteiner bruges primært som byggesten, da en stor del af kroppens strukturer består af protein. 10-20 % af kroppens energibehov dækkes dog også af nedbrydning af proteiner. Protein indeholder ligesom kulhydrat 17 kJ/gram. Kroppens proteiner er opbygget af 20 forskellige aminosyrer, hvoraf otte er essentielle. Det betyder, at kroppen ikke selv kan danne disse aminosyrer, men skal have dem tilført gennem kosten. De øvrige 12 aminosyrer kan kroppen selv danne ud fra andre aminosyrer.

Du kan læse mere om proteiners opbygning i vores kompendium:

Proteiner

Her er vores kompendium om proteiner.

Fedtstoffer

Fedtstoffer bruges både som energikilde og byggesten i kroppen og indgår f.eks. i...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kost og sundhed

[1]
Bedømmelser
  • 17-03-2021
    Givet af HF-elev på 1. år
    jeg har aldrig i mit liv fået så god hjælp som studienet har at tilbyde