Substitution og Addition - Rapport i Kemi

 • HTX 1. år
 • Kemi A
 • 12
 • 22
 • 3560
 • PDF

Substitution og Addition - Rapport i Kemi

Dette er en kemirapport om substitution og addition i alkaner og alkener. Substitution og addition undersøges ved at bruge bromvand og cyklohexan og cyklohexen.

Formål
Formålet med dette forsøg er at demonstrere og sammenligne alkaner og alkeners kemiske egenskaber, på den måde hvordan de reagere og hvor reaktionsvillig de er.
Formålet er også at undersøge de kemiske egenskaber ved spiseolie.

Uddrag

Materialer

 4 reagensglas med propper.
 2 reagensglasstativer.
 Engangspipetter eller stangpipetter.
 Sug eller stinkskab.
 Kraftig lyskilde.
 Mørkt skab.
 Cyclohexan.
 Cyclohexen.
 Bromvand.
 Spiseolie.


Fremgangsmåde:

Glas A og B.
Cyclohexan og bromvand.
Der skal hældes 2 ml cyclohexan i hvert glas, og derefter skal der hældes ca. 1 ml bromvand i hvert glas (husk at alt med bromvand forgår i stinkskab eller under sug), glassene rystes, hvor startfarven noteres.
Noter igen farverne efter 1 min.
Anbring glas A under en stærk lyskilde, og anbring glas B i et mørkt rum, lad nu begge glassene stå i 10 min. og derefter noter farver og ændringer. Tag pH-værdien af blandingen i hvert glas, og noter pH-værdien.

Glas C.
Cyclohexen og bromvand.
Der skal hældes 2 ml cyclohexen i glasset, og derefter skal der hældes ca. 1 ml bromvand glasset (husk at alt med bromvand forgår i stinkskab eller under sug), glasset rystes, hvor startfarven noteres.
Noter igen farven efter 1 min.
Anbring glasset under en stærk lyskilde, lad nu glasset stå i 10 min. og derefter noter farver og ændringer. Tag pH-værdien af blandingen i glasset, og noter pH-værdien

Glas D.
Spiseolie og bromvand.
Der skal hældes 2 ml spiseolie glasset, og derefter skal der hældes ca. 1 ml bromvand glasset (husk at alt med bromvand forgår i stinkskab eller under sug), glasset rystes, hvor startfarven noteres.
Noter igen farven efter 1 min.
Anbring glasset under en stærk lyskilde, lad nu glasset stå i 10 min. og derefter noter farver og ændringer. Tag pH-værdien af blandingen glasset, og noter pH-værdien... Køb adgang for at læse mere

Substitution og Addition - Rapport i Kemi

[7]
Bedømmelser
 • 24-03-2015
  Synes mangler noget mere begrundelse/forklafring. Er bromvand polært?
 • 06-03-2014
  ja, meget fin rapport, som jeg fandt meget inspirerende
 • 13-10-2015
  Rigtig godt! Har virkelig hjulpet mig :-)
 • 29-10-2014
  Givet af HTX-elev på 3. år
  okaaayyyyyy ikke som