SRP om Submarino i Samfundsfag B og Dansk A

 • STX 3.g
 • SRP (Dansk A, Samfundsfag B)
 • 12
 • 23
 • 8352
 • PDF

SRP om Submarino i Samfundsfag B og Dansk A

SRP om Submarino, som er en roman af Jonas T. Bengtsson, skrevet med brug af fagkombinationen Dansk A og Samfundsfag B.

Dette SRP har særligt fokus på de sociologiske aspekter i romanen, og hvordan de står i forhold til teorier om social arv og miljø.

Analysen fører frem til en diskussion om risikofaktorer i barndommen samt hvordan det hænger sammen med kriminalitet.

Studienets kommentar

Bemærk at denne SRP ikke indeholder et abstract!
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 2
De sociologiske teorier 3
Den sociale arv 3
Pierre Bourdieu 3
Anthony Giddens 5
Submarino 6
Erindringerne om en mislykket barndom og en fordrukken mor 6
Nick 8
Broren 10
Miljø 11
De sociologiske teorier vs. Submarino 11
Fortolkning 12
Den sociale arv i Danmark 13
Vidensopsamling om social arv 14
Firefeltstabellen 15
Risikofaktorer i barndommen og social arv 15
Kriminalitet 17
Konklusion 18
Litteraturliste 20
Bilag

Uddrag

Indledning:
Submarino: Torturmetode, hvor personens hoved holdes under vand til kvælningsgrænsen. Så er scenen sat for Jonas T. Bengtssons barske roman, hvor alene titlen fremkalder dystre tanker og frygtelige billeder på nethinden. Det er fortællingen om social arv og svigt af den tungeste slags i et samfund blandt de lavest rangerende og hårdest udsatte mennesker.

Romanen følger to forsømte brødre, som lever under kummerlige kår i den evige jagt på lykke og opgørelsen med fortiden.

Brødrene er både mærket af morens misbrug og omsorgssvigt, men i særdeleshed også deres lillebrors tragiske død. Brødrenes far udmærker sig ved sit fravær, da vi intet hører om ham.

De to brødre har boet på børnehjem i en periode, hvorefter de igen føres sammen med deres mor, som tilsyneladende ikke magter at påtage sig det fulde ansvar som moderrollen medfører.
Romanens første del følger Nick, der bor på et pensionat efter en periode i fængslet. Hans hverdag går med at være vred, drikke elefantøl, styrketræne og indimellem ses med Sofie, Ana eller Ivan. Romanens anden del følger Nicks navnløse bror, som er narkoman og enlig far til sønnen Martin.

Submarino sætter fokus på negativ social arv, som er et relativt omdiskuteret emne.
Hvilke faktorer gør sig gældende for videreførelsen af den negative sociale arv? Hvornår kan man tale om social arv? Hvor ser vi negativ social arv i Danmark?

Ses der en sammenhæng mellem negativ social arv i Danmark og i Jonas T. Bengtssons roman Submarino? Dette er spørgsmål jeg vil forsøge at besvare gennem mit studieretningsprojekt om social arv i fiktion og virkelighed.

Jeg vil redegøre for begrebet social arv og dets oprindelse. Efterfølgende vil jeg redegøre for Pierre Bourdieus teori med henblik på den sociale baggrunds betydning for individets ressourcer og evner.

Jeg vil desuden give en kort redegørelse for Anthony Giddens' strukturationsteori samt en kort opsummering af individets identitetsdannelse i det senmoderne samfund. Det er interessant at inddrage Giddens, da hans teori ikke stemmer overens med Bourdieus.

Jeg vil analysere og fortolke Jonas T. Bengtssons roman Submarino med fokus på romanens fremstilling af social arv og individets udvikling. Jeg vil desuden inddrage karakteristik af centrale personer og miljø i min analyse samt et afsnit, der knytter de sociologiske teorier på Submarino.

Endelig vil jeg undersøge hvorvidt romanens fiktive univers adskiller sig fra den virkelige verden i Danmark blandt andet med udgangspunkt i Socialforskningsinstituttets analyser og undersøgelser... Køb adgang for at læse mere

SRP om Submarino i Samfundsfag B og Dansk A

[7]
Bedømmelser
 • 08-11-2013
  GOD litteraturliste, som er til stor hjælp, hvis man selv står og skal til at skrive en lign. opgave. Samtidig er det nogle gode dybdegående analyser. Kan anbefales.
 • 11-12-2013
  Givet af 3.g'er på STX
  En rigtig god og overskuelig opgave! Der er ikke rigtig noget negativt, og analysen er god til inspiration, især hvis man selv er gået lidt i stå ;-)
 • 14-12-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  God inspiration! NB. god personkarakteristik af Nick og broren
 • 05-04-2014
  Ok hjælp til inspiration med min egen opg

Materialer relateret til SRP om Submarino i Samfundsfag B og Dansk A.