Styrketræningsprojekt og rapport

Styrketræningsprojekt og rapport

Et komplet styrketræningsprogram, med tilhørende teori, analyser, projektbeskrivelse, diskussion, konklusion, en fuldendt rapport.

Problemformulering
Projektet vil blive udarbejdet under følgende problemstillinger:
Hvordan opbygger du et styrketræningsprogram specifikt til en håndbold stregspiller, og hvordan vil et sådan program forbedre hans præstation?
Ved at undersøge dette emne, vil følgende problemstillinger også blive belyst:
• Hvilke specifikke arbejdskrav stilles der til en stregspiller?
• Hvilke styrkvaliteter bør en stregspiller fokusere på?
• Hvilken fysiologisk effekt har styrketræning?
• Hvordan designes et styrketræningsprogram til en stregspiller?
• Hvorledes kan en eventuel effekt af træningen påvises?

Indhold

Abstract: 1
Indledning: 4
Projektbeskrivelse: 5
Problemanalyse 5
Problemformulering 6
Projektafgrænsning 6
Kravspecifikation 7
Krav til træningsprogram 7
Tidsplan 8
Redegør for tværfaglighed 8
Teori: 9
Fysiologi & Anatomi 9
Betegnelser for retning 9
Betegnelser: 10
Forkortelser: 10
Muskelfibre: 10
Opbygning af et træningsprogram: 11
Styrkekvaliteter: 13
Opvarmning: 15
Superkompensation og overtræning: 16
Proteinsyntesen: 18
Belastning af led: 19
Metoder og materialer: 22
Problemstilling: 22
Problemstilling – Styrke i forbindelse med præstationsforbedring 22
Produktudvikling: 22
Analysemetoder: 25
Bevægelsesanalyse: Dødløft 26
Bevægelsesanalyse: Squat 27
Bevægelsesanalyse: Bænkpres 28
analyse af ledbelastning 29
Produkt og resultater: 31
RM Beregninger: 40
Diskussion: 45
Konklusion: 47
Litteraturliste 48
Bilag 1Logbog 48
Tidsplan 48
Bilag 2 Bevægelsesanalyser 51
Bilag 3 Proteinsyntese: 55

Uddrag

Indledning:
Jeg vil i denne rapport belyse og vise hvordan en stregspiller (eller håndboldspiller) ved hjælp af styrketræning, kan forbedre sin præstation på håndboldbanen. Dernæst vil jeg beskrive hvordan man opbygger et træningsprogram, der vil give en god grundstyrke. Udover dette vil jeg komme ind på hvordan der opnås superkompensation i forbindelse med et sådan program, så man får størst udbytte af sin styrketræning.

Projektbeskrivelse:
Problemanalyse
Der stilles i dag store fysiske krav til håndboldspillere. Uanset hvilke positioner du spiller, stilles krav til kondition, hurtighed, råstyrke, spring-og kastekraft. Forskning har vist at tunge og stærke spillere, der ikke er begrænset med hensyn til løbe kapacitet og hastighed, synes at være overlegne. Behovet for store, stærke og hurtigere spillere er altså blevet større, i takt med håndboldens udvikling . Eksempelvis var en gennemsnitslig dansk landsholdsspiller i 1960érne, 10-15cm mindre og 10-15kg lettere end nuværende .

For at opnå succes på de forskellige positioner er det derfor vigtigt, at disse kvaliteter vægtes meget højt når der trænes fysisk . Den fysiske træning består af styrketræning, forebyggende træning, aerob og anaerob træning. For at udvikle den bedste mulige håndboldspiller, er det vigtigt at det ikke er fysikken der er den begrænsende faktor. Hvis spilleren er i god fysisk form, vil taktiske og tekniske evner med stor sandsynlighed også blive bedre. Det medfører at spilleren er bedre rustet til turneringer, samt et hårdt fysisk program. En træt teknisk dygtig spiller, med dårlig kondition vil være lettere tilbøjelig til at lave fejl sidst i kampen, grundet fysisk udmattelse . De højest vægtede Krav til en fløjspiller samt bagspillere, vil være hurtighed, kondition og spring-og kastekraft. For en målmand, er det vigtigt at være i besiddelse af hurtighed og smidighed. I opgaven som streg eller midterforsvarsspiller skabes der meget nærkontakt. Midterforsvarsspilleren er konstant i nærkamp med modstanderens streg og bagspillere, og skal være i stand til at afholde dem fra skud og scoring. Det er derfor en fordel at være stor og stærk i sådan en situation. Stregspilleren bliver skubbet frem og tilbage inde på stregen, og skal sørge for indsætter screeninger, for at skabe plads til sig selv og sine medspillere. Derfor kræves der stor råstyrke og størrelse for at spille en sådan position.
Grundet dette indgår han som oftest også i midterforsvaret. Han skal primært lægge vægt på muskelstyrke, men også i høj grad hypertrofi. Det vil gøre ham stærk, og svær at flytte med.

Ved at primært at ligge vægt på disse 2 træningsformer, vil det give ham en stor fordel i kampen om den trænge plads på stregen og gøre ham svær at komme forbi i forsvaret. Derfor er styrketræning i høj grad relevant for en stregspiller . I forbindelse med dette vil jeg teste på hypertrofi samt RM. Efter mit styrketræningsprogram er færdig, forventer jeg at se en øget muskelmasse samt et højere RM... Køb adgang for at læse mere

Styrketræningsprojekt og rapport

[2]
Bedømmelser
  • 12-12-2011
    Okay opgave med fine beskrivelser.
  • 10-01-2016
    ..........................