SOP om Johannes Kepler i Fysik A og Dansk A

 • HTX 3. år
 • SRP (Dansk A, Fysik A, SOP)
 • 10
 • 17
 • 4165
 • PDF

SOP om Johannes Kepler i Fysik A og Dansk A

SOP om Johannes Kepler, skrevet i Fysik A og Dansk A.

I opgaven indgår først en beskrivelse af Johannes Kepler, hans liv og hvem han var. Herefter følger en udledning af de tre berømte love som Kepler udledte (henholdsvis for banen, arealet af cirkelkurven og perioden).

Dernæst gives en analyse af indvirkningen af Keplers opdagelser, og hvordan verdensbilledet så ud i samtiden, samt en analyse af et citat af Pico.

Studienets kommentar

Studieområdeprojektet på htx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Udformningen af eksemplet kan derfor afvige fra den måde, som et SOP skal skrives og bygges op. Fx skal et SOP fylde 15-20 sider, hvor der tidligere var andre krav til længde. I dag skal du heller ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Indledning 2
Indholdsfortegnelse 3
Hvem var J. Kepler? 4
Tidslinje over Keplers liv 5
De 3. love. 5
1. Lov (banen) 6
2. Lov (areal) 6
3. Lov (perioden) 7
Analyse af Keplers 3. lov 9
De tre loves betydning 11
Keplers verdensbillede 11
Humanisme 13
Analyse af citatet fra Pico 14
Konklusion 15
Kildeliste 16
Bøger 16
Hjemmesider 16
Resume (på engelsk) 17
Bilag 18
1. Citat af Pico 18
2. Det middelalderlige verdensbillede ifølge Dante 18
3. Verdensbilledet ifølge Tycho Brahe 18

Uddrag

Indledning
Jeg har i dette studieretningsprojekt valgt at arbejde med Johannes Kepler. Jeg finder astronomien særdeles spændende og da Kepler samtidig også var med til at udvikle det verdensbillede, vi har i dag, så var det jo oplagt at have fysik som hovedfag og dansk som sidefag.

I opgaven gør jeg således rede for Keplers tre love samt analyserer på den 3. lov. Derudover har jeg selvfølgelig skrevet om Keplers verdensbillede og hvilken betydning hans love samt verdensbilleder fik.

I opgaven har jeg også skrevet om renæssancen og humanismen, som var en tid, hvor Kepler levede i. Jeg har til slut analyseret et citat fra Pico della Mirandola, hvori jeg også kommer ind på humanismen og dens værdier.

Hvem var J. Kepler?
Johannes Kepler blev født d. 27. december 1571 nær Stuttgart i Tyskland. Hans far, Heinrich Kepler, og hans mor, Katharina Kepler, var ikke specielt rige. Faktisk var de nærmere fattige. Dette resulterede i, at Johannes faktisk lige fra fødslen af ofte var syg (ikke altid fysisk, men også mentalt), og dette skulle senere få en indflydelse på ham.
Johannes var utrolig begavet, hvilket også resulterede i, at han som barn blev optaget på en lokal skole, der var stiftet af adelsmænd i byen. Allerede her fandt man ud af, at Johannes var speciel. Der var bestemt ingen tvivl om at Johannes Kepler var den klogeste i hans klasse som barn, men hans adfærd var måske ikke just den bedste. I flere bøger, som jeg har læst , betegnes Kepler som noget af en enspænder, der egentlig ikke har brug for venner.
I 1589 begynder Kepler på sine universitetsstudier. Han læste til teolog, men måtte først have to års fag på et humanistisk universitet. Herefter læste han til teolog, hvilket resulterede i, at han efter sine eksamener blev ansat som lærer i et kloster. Umiddelbart skulle man på dette tidspunkt tro, at Johannes gerne ville være underviser, men det ville han faktisk ikke. Hvis det stod til ham, så skulle ... Køb adgang for at læse mere

SOP om Johannes Kepler i Fysik A og Dansk A

[4]
Bedømmelser
 • 27-10-2013
  God opgave med mange gode beskrivelser, man kunne dog godt gå mere i dybten med de forskellige love.
 • 24-09-2009
  god opgave, bestemt anvendelig.
 • 10-04-2011
  God opgave, som er brugbar
 • 08-12-2010
  Go.....................