Analyse af "Ulysses" af James Joyce

  • HF 2. år
  • Dansk A
  • 10
  • 12
  • 2479
  • Word2003

Romananalyse: Analyse af "Ulysses" af James Joyce

Her finder du en romananalyse af romanen "Ulysses" skrevet af James Joyce i 1922,

Indhold

Indledning. 2.
Referat af handlingsforløbet i Ulysses. 3.
Stephen Dedalus 5.
Far - søn temaet og Stephens Shakespeare/Hamlet teori 8.
Treenigheden i Ullyses 10.
Slutning 11.
Litteraturliste og bilag 12.-

Uddrag

Indledning

Ulysses er skrevet af den irske forfatter/digter James Aloysius Joyce (1882-1941). Denne roman er et stort og omfangsrigt værk hvis umiddelbare handling er en forholds simpel fortælling om digterspiren Stephen Dedalus og Leopold Blooms, liv og møde i byen Dublin i året 1904.
Det er et af de store værker inden for verdenslitteraturen, og en af de mest omdiskuterede bøger i det 19. århundrede, den var pålagt censur i USA indtil 1933. Joyce selv skrev om sin roman:

”… Jeg har indlagt så mange gåder og hjernedrillere, at det vild holde professorerne beskæftiget i århundreder med at diskutere, hvad jeg mente, og det er den eneste måde, på hvilken man kan sikre sig udødelighed”.
(Politiken, sektion 2, onsdag d.16. juni 2004, s. 1)

I denne opgave har jeg prøvet så fyldestgørende som muligt at svare på den problemformulering der er blevet mig forlagt, denne har jeg besvaret efter bedste evne, men som Joyce selv skrev, er det en bog der kan diskuteres i århundreder, så selvfølgelig er det kun en meget beskeden opgave der her ligger foran os, når man tager det omfangsrige værk som Ulysses er, i betragtning.
Romanen blev første gang udgivet på det parisiske forlag Shakespeare and Company i 1922.
Leopold Bloom og Stephen dedalus er hovedpersonerne i den moderne Odyssé, som udspiller sig d.16. juni 1904, og det er deres indre og ydre rejse man følger igennem den ca. 800 sider lange roman.
Denne dag i juni var også den hvor Joyce mødte sin kommende kone Norah og senere i 1904 forlod han fysisk Dublin og rejste til Paris. Når jeg skriver fysisk er det fordi at Joyces værk og verden aldrig forlod Dublin, selvom han selv kun vendte tilbage i korte perioder... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "Ulysses" af James Joyce

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.