Stefan-Boltzmanns lov - Termosøjle

  • STX 3.g
  • Fysik B
  • Godkendt
  • 5
  • 1021
  • PDF

Rapport: Stefan-Boltzmanns lov - Termosøjle

Formål
Øvelsens formål er at undersøge hvordan intensiteten af strålingen fra et sort legeme afhænger af temperaturen og se om den passer med Stefans lov.

Vi undersøger Stefan-Boltzmanns lov via en termosøjle.

Studienets kommentar

Fin rapport, der dog mangler et afsnit om fejlkilder

Indhold

Formål
Teori
Apparatur
Forsøgsgang
Resultater
Databehandling
Konklusion
Bilag

Uddrag

Forsøgsgang
Måling med termosøjlen foregår ved at den stilles op i fast afstand fra strålingskilden og forbindes til et voltmeter. Det er vigtigt at afstanden ikke ændres under en måleserie. Når man ønsker at tage en måling trykkes skærmpladen for termosøjlen kortvarigt ned, mens voltmeteret aflæses – der er altså konstant areal igennem hele forsøget.
1) Høje temperaturer: Hertil bruges autopæren. Man måler intensiteten af varmestrålingen ved hjælp af termosøjlen. Temperaturen findes ved at måle pærens resistans og benytte den vedlagte kurve over resistansen som funktion af temperaturen. For at måle pærens resistans måles sammenhørende værdier af strøm og spænding og Ohms lov benyttes. Der måles i skridt af 1V fra 0 – 12 V.
2) Lave temperaturer: Hertil bruges det sortmalede metalbæger, som fyldes med vand med varierende temperatur. Varmestrålingens intensitet måles med termosøjlen, som placeres helt tæt på metalbægeret, så dens afstandsstifter rører bægeret. Planlæg og udfør et passende antal målinger med vand med temperaturer fra koldt til tæt ved 100 °C... Køb adgang for at læse mere

Stefan-Boltzmanns lov - Termosøjle

[1]
Bedømmelser
  • 27-04-2015
    Givet af 3.g'er på STX
    Fin opgave, maglende fejlkilder er en stor mangel.