Stamceller, diabetes og insulin

 • Universitet el. Videregående 2. år
 • Andet
 • 10
 • 15
 • 6300
 • PDF

Stamceller, diabetes og insulin

P0-Projekt.

Kemi/Miljøteknik/Bioteknolgi.

Synopsis
I opgaven vil vi beskæftige os med følgende, vi vil skrive om diabetes historie, sygdommens udvikling samt nutidige og fremtidige behandlingsmetoder. Blandt de nutidige behandlings metoder vil vi beskæftige os med insulin, samt kostomlægning, herunder vil vi forklare virkningen af insulin i muskelcellerne. Vi vil også se nærmere på stamcellers betydning indenfor den fremtidige diabetes behandling, samt de etiske problemstillinger der kan opstå ved brug af stamceller.

Studienets kommentar

Aalborg Universitet 2005.

Indhold

1. Indledning 1
2. Historik 2
3. Diabetes 3
3.1 definition 3
3.2 diabetesformer 3
4. Insulin 5
4.1 optagelsen af insulin I cellerne, samt insulins virkning I disse 5
4.2 insulinsignalvejen 6
5. Stamceller 7
5.1 definition på stamceller 7
5.2 mulighederne I stamceller 8
5.3 fordele / ulemper 8
5.3.1 fordele/ulemper ved de embryonale stamceller 8
5.3.2 fordele/ulemper ved embryonale cellelinjer 9
5.3.3 fordele/ulemper ved voksne stamceller 9
5.4 etisk vedrørende stamceller. 9
5.5 fremtidens diabetes behandling 10
6. Diskussion 10
7. Konklusion 11

Uddrag

1. Indledning

Type-2 diabetes eller gammelmandssukkersyge er en folkesygdom, ikke bare i Danmark, men i hele verdenen. Sygdommen rammer oftest mennesker, der lever ”forkert”, dvs. de spiser meget fedt og motionere ikke tilstrækkeligt. Derudover kan man også til en hvis grænse tilskrive type-2 diabetes en arvelig faktor. Man er således mere disponibel for type-2 diabetes, hvis en eller flere blandet ens nærmeste familie har sygdommen.
Type-1 derimod er en genetisk fejlkode, dvs. sygdommen er primært arveligt betinget. I og med den er det kan man pt. ikke kurere den, men blot erstatte det insulin hormon der ikke bliver produceret af kroppen med et kunstigt. I stamcelleforskningen arbejder man dog med at kunne gendanne den del af bugspytkirtlen (pancreas) der producere insulin, ved behandling med stamceller, dette vil medføre en kur mod diabetes, en løsning man håber på vil kunne afhjælpe alle former for diabetes.
Spørgsmålet om insulin og stamceller er ikke et spørgsmål hvortil der findes et entydigt svar, der er nemlig store forskelle på hvordan de 2 behandlingsmetoder virker.
Stamceller bliver ”designet” til at hjælpe og kurere diabetes patienter, hvor insulin er et hormon der af kroppen produceres i pancreas, men hos diabetes patienter er dette hormon blevet gjort uarbejdsdygtigt af den ene eller den anden grund.
Ved insulin behandling går man, groft sagt, ind og hjælper cellerne til at optage glukose, ved at erstatte det insulin kroppen selv producerer. Stamceller bliver derimod designet i et laboratorium til at erstatte den del af pancreas, der laver insulin hormonet, og dermed genoprette kroppens naturlige insulin produktion.
Så man kan sige, at spørgsmålet er ikke så meget hvilken løsning, der er ”bedst” idet de begge er gode på hver sin måde. Det er snarere et spørgsmål om etiske overvejelser, samt eventuelle bivirkninger ved de to løsninger.
Insulin som lægemiddel har en lang historie bag sig og blev første gang isoleret allerede i starten af 1900-tallet.
Fordi det som lægemiddel har så mange år på bagen er det også et veldokumenteret og velrenommeret lægemiddel, med meget få bivirkninger.
Stamceller derimod er et forholdsvist nyt fænomen i lægeverdenen. Foreløbig er det et område med mange ukendte muligheder, derfor er det også genstand for megen forskning både grundforskning og mere specifik forskning. Der er dog stadig ikke udviklet nogen holdbar løsning med stamceller til diabetes patienter, dvs. alle de metoder forskerne omtaler er stadigvæk på det teoretiske plan eller på forsøgsplanet, man regner, inden for forsker verdenen, med at der vil gå flere årtier inden man får et gennembrud af betydning med stamcellerne... Køb adgang for at læse mere

Stamceller, diabetes og insulin

[3]
Bedømmelser
 • 02-12-2015
  Kunne godt indholde noget mere om hvad insulin er, og hvordan det er opbygget.
 • 02-12-2016
  Givet af 2.g'er på STX
  God, med hensyn til overvejelser om fremtiden...
 • 02-04-2014
  fin opgave, men ikke gennem arbejdet