Stamceller | Rapport

 • STX 3.g
 • Biologi A
 • 11
 • 21
 • 7048
 • PDF

Stamceller | Rapport

Rapporten er en stor biologirapport om stamceller.

"Jeg fokuserer i løbet af denne rapport på, hvordan man i nutiden kan, og i fremtiden vil, kunne bruge stamceller. Samtidig sætter jeg stamceller i forbindelse med de etiske spørgsmål, der uafværgeligt rejses i takt med at viden om potentialer i og brug af stamceller opdages og udbredes. Til sidst i opgaven konkluderer jeg, hvordan jeg mener, at stamceller bør bruges i fremtiden."

Indhold

Problemformulering s. 1

Indledning s. 3

Viden om stamceller s. 4
- Hvad er en stamcelle s. 4
- Hvordan virker stamceller s. 4
Differentiering
Celledeling
- De forskellige typer stamceller s. 7
Embryonale stamceller
Voksne stamceller
Kortfattet sammen ligning af embryonale og voksne stamceller
- Anskaffelse af stamceller s. 9
Embryonale stamceller
Voksne stamceller

Anvendelse af stamceller s. 12
- Nuværende anvendelse s. 12
- Potentiel anvendelse s. 12
Tidsrammer

Etik om stamceller s. 14
- Embryonets status s. 14
Alternative kilder til embryoner
- Terapeutisk kloning – > Reproduktiv kloning s. 15
- Risici ved behandling med stamceller s. 16
- Designerbabyer s. 16
- Lovgivning s. 18
Dansk lovgivning
International lovgivning

Konklusion s. 19

Litteraturliste s. 20

Bilag s.22-24

Uddrag

Indledning
Forskning omkring stamceller er et af de områder inden for biologien, hvor man i øjeblikket ser en meget kraftig udvikling, af den grund vil jeg undersøge hvad der gør stamceller så interessante. Forskning i stamceller og deres potentialer er i bund og grund viden om hvordan den befrugtede ægcelle kan udvikle sig til en fungerende organisme. Selve stamcellen har man kendt til i relativ lang tid, men de muligheder der ligger i dem er nye, og man opdager hele tiden nye muligheder for brug af stamceller. Netop disse muligheder er også dem der ofte kommer debat om i medierne, men især omkring anskaffelse af embryonale stamceller, hermed forstået hvad det ufødte barn har af rettigheder, er under heftig debat. Der er dog aspekter i denne debat der ofte negligeres, som f.eks. de potentielle alternativer til anskaffelse af stamceller og muligheden for at kurere nogle former for dødelige sygdomme og invaliditet.

---

Differentiering
Differentiering er den proces der forekommer, hvor en uspecialiseret, tidlig embryonisk celle omdannes, og hermed erhverver sig evnerne for en specialiseret celle, såsom en hjerte- eller levercelle, eller en hvilken som helst anden celle i kroppen.
Den fuldstændige forklaring på hvordan hele differentieringsprocessen konkret forløber er stadig uklar. Men der er dog visse fænomener indenfor differentiering, som forskerne med sikkerhed kan udtale sig om.
Differentiering af stamceller kontrolleres af interne og eksterne signaler. Disse biokemiske signaler indbefatter bl.a. gener udtrykt i de tidlige celler, molekylære faktorer sekreteret fra cellerne, specielle membranstrukturer der fungerer som kommunikator mellem celler og meget mere . Dette område er det man ved mindst om på stamcelleområdet, så det er også her de store gennembrud skal gøres. De problemer man arbejder med er blandt andet; er de eksterne og interne signaler ens for alle stamceller? Kan man identificere specifikke signalstoffer, der får en stamcelle til at differentiere? Svarene til disse ...

---

Voksne stamceller
Voksne stamceller, eller somatiske stamceller, findes i den fungerende organisme, deres oprindelse er i modsætning til embryonale stamceller helt ukendt. De voksne stamcellers funktion er at genererer de celler, der kræves i det væv, hvor de under normale omstændigheder befinder sig. F.eks. laver en bloddannende voksen stamcelle i knoglemarven, mange typer af blodceller, som røde og hvide blodlegemer. Indtil for ganske nylig, troede man ikke at voksne stamceller kunne generere andet end celletyper i det væv de selv befandt sig i, men nye undersøgelser viser, at f.eks. en bloddannende celle i virkeligheden godt kan differentiere til f.eks. en nervecelle. Dette fænomen kaldes plasticitet. Konkrete eksempler på forsøg indebærer blandt andet blodceller, der blev til nerveceller, leverceller man kan få til at producere insulin, samt hæmatopoetiske stamceller der kan udvikle sig til hjertemuskelceller, disse celler kaldes multipotente progenitor-celler . Derfor er muligheden nu, at man ikke behøver at tage... Køb adgang for at læse mere

Stamceller | Rapport

[3]
Bedømmelser
 • 22-12-2014
  Givet af HTX-elev på 3. år
  En rigtig god og velformuleret rapport, som også er dybdegående (y)
 • 17-04-2012
  Stor hjælp! Rigtig dybdegående opgave
 • 20-10-2010
  Dette er en meget meget god opgave.