Koncentration af glucose og fructose i vin | Kemi B

  • STX 3.g
  • Kemi B
  • 10
  • 5
  • 1489
  • PDF

Rapport: Koncentration af glucose og fructose i vin | Kemi B

Rapporten undersøger koncentrationen af glucose og fructose i vin.

Formålet:
Formålet med dette forsøg er at bestemme koncentrationen af glucose og fructose i vin ved en farvereaktion. Ved hjælp af en standardkurve lavet ud fra målingerne fra vores forsøg kan man finde frem til koncentrationerne.

Lærers kommentar

Fik 10 for rapporten med en kommentaren: En god rapport med kun få fejl og mangler.

Elevens kommentar

Jeg skulle have lavet en konklusion.

Indhold

Formålet
Teori
Fremgangsmåde
Resultater og beregninger
Diskussion

Uddrag

FORSØGSBESKRIVELSE:
Først blandes glucose A opløsningen. Den fremstilles ved at opløse natriumcarbonat og glycerin i demineraliseret vand til en totalvolumen på 0,90 liter. I et andet måleglas opløses kobbersulfat i demineraliseret vand og de to opløsninger blandes. Reagenset skal opbevares i et mørk flaske ved stuetemperatur.

Derefter laves fortyndes glucose opløsningen så der laves 6 standardprøver: 0,0 – 0,1 – 0,2 – 0,3 – 0,4 og 0,5 mM. Først laves 0,5 opløsningen og de andre blandes ud fra denne.

Yderligere laves der 4 forskellige fortyndinger af vin med demineraliseret vand i forholdende 1:500, 1:200, 1:100 og 1:50. Til opmåling af fortyndingerne og standardprøverne bruges mikropipetter.

Til analyserne blandes så: 100 µl standard/vinopløsning, 400 µl Glucose reagens A og 400 µl Glucose reagens B opløsning. De 10 opløsninger hældes i små reagensglas og sættes i et stativ som kan tåle høj temperatur. Opløsningerne opvarmes på et kogende vandbad i 12 minutter – det er vigtigt at alle opløsningerne får præcis den samme tid, da det ellers ville kunne give en ændring i farven. 1,6 mL demineraliseret vand tilsættes straks herefter, og prøverne er nu klar til at blive målt med et spektrofotometer.

Spektrofotometeret virker således at en lampe udsender lys over et bredt spektrum af bølgelængder hvorved det ved hjælp af monochromatoren udvælger en ønsket bølgelængde, som her er 450 nm. Stofprøven absorberer så lys med den valgte bølgelængde, og ved lysets passage gennem kuvetten vil der ske en reduktion af lysenergien. Spektrofotometeret indstilles først efter en nulprøve – vores 0,0 standard opløsning - og absorbansen måles ved hjælp af dektoren ved en sammenligning med denne. De 9 andre prøver indsættes i spektrofotmeteret, og den målte absorbans skrives ned... Køb adgang for at læse mere

Koncentration af glucose og fructose i vin | Kemi B

[1]
Bedømmelser
  • 10-03-2011
    Rigtig stor hjælp til en der ikke er særlig god til kemi! Forklarer forsøget på en rigtig god måde..