SOP: Spaniens Politiske System og ETA i Spansk og Samtidshistorie

 • HHX 3. år
 • SRP (Historie B, Spansk A, SOP)
 • 7
 • 29
 • 7257
 • PDF

SOP: Spaniens Politiske System og ETA i Spansk og Samtidshistorie

SOP om Spaniens politiske system og Euskadi Ta Askatasuna (ETA) skrevet med fagene Samtidshistorie A og Spansk B.

Opgaven besvarer:
- Spaniens politiske system, med særlig henblik på de forholdet til de spanske regioner
- ETA Målsætning, medlemsgrundlag og historiske udvikling.

I opgaven gives der en analyse af den spanske regeringens reaktioner på ETA, hvilke motiver ETA har brugt som begrundelse for deres attentater, og herefter diskuterer opgaven om ETA's metoder har fremmet deres målsætning, og slutteligt i opgaven er ETA's rolle i det fremtidige spanske samfund vurderet.

Opgaven indeholder spanske citater.

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde konkret kildemateriale og historisk analyse for at få en god karakter.

Studieområdeprojekter på hhx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Der er enkelte forskelle mellem de to opgavetyper. I dag skal du fx ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Indledning 2
Det politiske system i Spanien 3
Euskadi Ta Askatasuna - ETA 5
Målsætning 5
ETA's organisationsstruktur 5
Medlemsgrundlag 6
Historiske udvikling. 7
Analytiske del. 8
ETA's Motiver 8
Regerings reaktioner på ETA attentater. 12
GAL i aktion 12
Hvad opnåede GAL? 13
Andre reaktioner fra den spanske regering 14
Diskussion 16
ETA's midler og målsætning – en god kombination? 16
Vurdering af ETA's fremtid 20
Konklusion 21
Litteraturliste 22
BØGER 22
SPECIALER 23
AVIS ARTIKLER FRA INTERNETTET 25
TV UDSENDELSER 26

Uddrag

Indledning

Spanien er gået fra at være en republik, til at være et fascistisk diktatur til at være én, hvis ikke den mest, decentraliserede stat i Europa på knap 100 år.

Kendetegnende for Spanien i dag er et decentraliseret styre, en af Europas største økonomier og en af de mest besøgte turist destinationer i Europa.

Men først skulle Franco styret af vejen og et demokrati skulle dannes. Dette skulle vise sig at tage knap 30 år. Mange kæmpede for at et demokratisk Spanien, mens andre kæmpede for en selvstændig stat inde i Spanien. De to spanske regioner, der kæmpede for dette, var blandt andet Catalonien og Baskerlandet. Især Baskerlandet havde et stort ønske om at blive en selvstændig stat.

Men hvordan gik det så, fik Baskerlandet deres drøm at blive en selvstændig nation opfyldt?
Mange separationsbevægelser opstod, men kun en eksisterer stadig i dag. ETA.

I det følgende vil der blive gjort rede for det politiske system i Spanien, herefter vil der blive gjort rede for ETA, dets målsætning, struktur, medlemsgrundlag og ETA's historiske udvikling. Efter en grundig indføring i dette vil der blive analyseret hvilke motiver ETA lagde til grund for deres attentater. Herefter de respektive regeringers reaktioner på ETA's attentater.
Herefter vil jeg diskutere om ETA's midler har fremmet deres mål og slutteligt lave en vurdering af ETA's rolle i Spanien i fremtiden.

Det politiske system i Spanien
Spanien er et parlamentarisk, repræsentativt demokrati og et konstitutionelt monarki. Det betyder, at Monarken er statsoverhoved og premierministeren regeringsleder i et fler-parti system. Den udøvende magt udøves af regeringen. Den lovgivende magt udøves hos de to kamre i parlamentet. Den juridiske magt er uafhængig af den udøvende og lovgivende magt.

Parlamentarisk demokrati genopstod efter General Francos død i 1975. Franco havde regeret siden den spanske borgerkrig i 1939. Den spanske forfatning af 1978 grundlagde Spanien som et parlamentarisk monarki, hvor regeringslederen er ansvarlig... Køb adgang for at læse mere

SOP: Spaniens Politiske System og ETA i Spansk og Samtidshistorie

[2]
Bedømmelser
 • 22-04-2013
  ,m ., ,m lnækvhfhl-h k, gk.j kj kj
 • 13-09-2013
  god inspirations kilde