Ski og skisport | Rapport

 • STX 3.g
 • Idræt C
 • Ingen givet
 • 7
 • 1924
 • PDF

Bevægelsesanalyse, Grundtræningsprogram: Ski og skisport | Rapport

Rapport om ski/skisport i Idræt C, der fokuserer på to sving: Plovsving og stemsving.

Bevægelsesmønstret og muskelarbejdet i forbindelse med de to sving gennemgås. Endelig analyseres min egen udførelse af netop disse sving, herunder gives en beskrivelse af øvelser, der kan afhjælpe eventuelle fejl.

Til sidst sammensættes et grundtræningsprogram, der kan bruges som forberedelse til en skitur.

Indhold

Indledende kommentar til rapporten 1
De to sving 1
Bevægelsesmønstret: 1
Plovsving: 1
Stemsving: 2
Muskelarbejdet: 3
Plovsving: 3
Stemsving: 4
Svinganalyse: 4
Plovsving: 4
Stemsving: 5
Grundtræningsprogram 5

Uddrag

De to sving
Bevægelsesmønstret:
Plovsving:
Vi starter plovsvinget ved at danne en traditionel glideplov og køre i faldlinjen. Glideploven fremkommer ved, at hælene presses udad. Skiene danner derved et v ned i faldlinjen. Overkroppen skal holdes oprejst, og hænderne holdes foran kroppen. Hvis farten gennem forløbet skulle blive for høj, kan knæene presses længere ind mod hinanden, så skiene kantes – altså en såkaldt bremseplov.
Selve svinget forløber ved, at vægten først lægges på venstre ski. Trykket øges dermed under netop den venstre ski, og den begynder derfor at dreje mod højre. Det er vigtigt at fastholde trykket på den venstre ski, indtil man er kører på tværs af pisten. Overkroppen må ikke følge skispidserne, men den skal derimod hele tiden vende i samme retning som faldlinjen. Nu er vi klar til at dreje den anden vej. Vægten føres over på bjergskien (den højre), og som før, vil man begynde at dreje mod venstre. Vægtoverførslen skal fastholdes, indtil man er drejet forbi faldlinjen, og atter kører på tværs af pisten mod venstre. Herefter kan vægten flyttes på den nye bjergski (den venstre), og man svinger til højre. Hvis disse bevægelser foretages flydende, vil man bevæge sig i roligt tempo ned af pisten.

---

Plovsving:
Inden vi foretager svinget kører vi i plov. Her er der tale om en fastholdt position på skiene, dvs. at musklerne arbejder statisk. Når man kører i ploven, bøjer man en anelse i hofteleddet. Samtidig er benet ført ud til siden, og vha. af en rotation i hofteleddet, er de roteret indad. For at holde den position i hofteleddet, er der et væld af muskler, der skal arbejde statisk: Sædemusklerne, skræddermusklen og indadførerne, sørger for, at benene kan blive ved med at være ”ført udad”. De samme muskler opretholder rotationen i leddet. Lænde-hoftebens musklerne og sædemusklerne opretholder ...

---

Stemsving:
Inden vi foretager svinget kører vi i den alpine grundstilling. Endnu engang er der tale om en fastholdt position. Vi antager endnu engang, at vi kører på tværs af pisten fra venstre mod højre. Højre ben er skubbet lidt frem gennem en bøjning i hofteleddet, og højre knæ er også blevet bøjet en anelse. For at holde denne stilling arbejder lænde-hoftebens musklen, hasemusklerne og den firehovede knæstrækker statisk. Venstre ben... Køb adgang for at læse mere

Ski og skisport | Rapport

[10]
Bedømmelser
 • 06-02-2007
  Efter som jeg skulle bruge den til SSO var der ikke meget kød på men SUPER som en kort rapport..
 • 20-03-2014
  Den er fin opgave, den gav ihvertfald nogle idéer (:
 • 01-03-2010
  god, fin, okay, kunne være bedre nogle steder.
 • 10-02-2010
  god opgave, tak for det :)