Samtaler i litteraturen - Hverdagens samtaler - Opgavehjælp

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
 • HF 2. år
 • Dansk A
 • Ingen givet
 • 16
 • 4908
 • PDF

Samtaler i litteraturen - Hverdagens samtaler - Opgavehjælp

Få hjælp til at skrive din argumenterende artikel med Studienets opgavehjælp.

Opgavehjælpen vejleder dig sikkert igennem Opgave 3 fra eksamenssættet 2010 maj i Dansk, hvor man skulle skrive en argumenterende artikel til avisen, som omhandlede hverdagens samtaler, og i denne redegøre for hvilke synspunkter der direkte og indirekte kommer til udtryk i Emma Gads råd om samtaler i "Samtaler" fra "Takt og Tone". Opgaveformuleringen krævede også en debat af disse synspunkter, og inddragelse af relevante eksempler på samtaler.

Opgavehjælpen er særligt fokuseret på temaet om "Hverdagens samtaler" og teksten "Samtale" af Emma Gad, og præsenterer dig for en indsamling af alle de situationer, emner, citater og eksempler som kunne være gode at komme ind på i din argumenterende artikel, således at alle trin i din skriveproces støttes.

Uddrag

Samtale
Tekstgenre: Et uddrag fra etikettebogen Takt og Tone, 1918.
Forfatter: Emma Gad Resumé af tekst 7: I tekst 7 giver Emma Gad en række råd om, hvordan man bør føre en samtale. For Gad er det vigtigt, at man fokuserer på at tale om ting, der er behagelige for sin samtalepartner, og at man undgår at tale om emner, der kan være ubehagelige eller pinlige. Man bør fx ikke kommentere modpartens udseende eller stille alt for personlige spørgsmål. Til gengæld kan det være en stor fordel at bruge humor, fordi humor kan virke positivt på modparten og desuden bruges til at afværge ubehagelige situationer. Desuden bør man ikke afbryde modparten, og man bør ikke beklage sig. Ved vigtigere samtaler er det vigtigt, at man forstår at udnytte sine chancer ved at tale kort og klart om det relevante emne og undgå udenomssnak.

Direkte synspunkter
Vi viser her med nogle punkter de væsentligste synspunkter, som kommer direkte til udtryk i Emma Gads tekst om samtale. Det er synspunkter som disse, du skal fremlægge i din redegørelse.

Tal om det behagelige og undgå det ubehagelige
Det er altid bedst at tale om noget, der er behageligt for samtalepartneren, frem for noget, der er ubehageligt for samtalepartneren. Det gælder i særlig grad, når man indleder en samtale:
”Man skal helst indlede med en for den anden Part behagelig Ting [..] Man gør på den Måde et gunstigt Indtryk i Starten. Hvis man mærker, at man ved et Spørgsmaal eller en Bemærkning er kommet galt af Sted og har traadt ind imellem Brændenælder, bør man lynsnart dreje af […]”

Forskel på retorik og samtale
Det at være god til at tale er ikke det samme som at være god til at samtale. I en samtale gælder det ikke blot om at være retorisk stærk, men også om at være i stand til at virke på en behagelig måde over for samtalepartneren:... Køb adgang for at læse mere

Samtaler i litteraturen - Hverdagens samtaler - Opgavehjælp

[5]
Bedømmelser
 • 19-05-2012
  Givet af HF-elev på 1. år
  Goooooodt nok!!! Lidt for meget, men ellers god!
 • 06-02-2013
  God til at danne overblik og hjælpe en i gang.
 • 24-10-2012
  Givet af HF-elev på 2. år
  very goood, a help to the poor students
 • 03-11-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  den er meeget go'. fostår det bedre