Protagoras, Platon og Machiavelli

 • Universitet el. Videregående 2. år
 • Andet
 • Ingen givet
 • 8
 • 4321
 • PDF

Rapport: Protagoras, Platon og Machiavelli

Indledning:

Formålet med denne opgave er at sammenligne Protagoras, Platon og Machiavelli med hensyn til deres opfattelse af politisk dyd, samt om man ved empirisk analyse overhovedet kan afklare spørgsmål om politisk dyd.
Jeg vil begynde med at sammenligne de tre tænkere mht. politisk dyd og derefter vil jeg vise, at det ikke er muligt empirisk at analysere spørgsmål om politisk dyd. Ved at stille positivismen op overfor hermeneutikken vil jeg dog vise, at det alligevel er muligt at beskæftige sig videnskabeligt med emnet.

Studienets kommentar

Filosofistudiet 2004.

Du kan også læse om Machiavellis "Fyrsten" i vores kompendium om renæssancen.

Indhold

1. Indledning:
2. Sammenligning af Protagoras, Platon og Machiavelli med hensyn til opfattelsen af politisk dyd:
3. Spørgsmål om hvorvidt man ved empirisk analyse kan afklare spørgsmål om politisk dyd:
4. Konklusion:

Uddrag

2. Sammenligning af Protagoras, Platon og Machiavelli med hensyn til opfattelsen af politisk dyd:

Jeg vil begynde med at komme ind på, hvad de tre mener politisk dyd bør være, samt også at klargøre, hvad de tre hver for sig mener er den bedste statsform, da spørgsmålet om politisk dyd er uløseligt kædet sammen med spørgsmålet om idealstaten.. Til sidst vil jeg så sammenligne de tre tænkere og komme ind på deres ligheder og forskelle i opfattelsen af disse spørgsmål.

2.1 Protagoras:

Protagoras, en af sofisterne i antikkens Grækenland, var blandt de første professionelle filosoffer, dvs. at han tog penge for at undervise folk i filosofi. Det kan man også spore i bilaget , hvor Protagoras i dialogen bliver spurgt om han vil undervise en ung mand. Protagoras indvilger og det er nu, hvor Protagoras udspørges om, hvad den unge mand må kunne forvente at lære hos ham, at Protagoras kommer med sin opfattelse af politisk dyd og sit syn på idealstaten.

Protagoras er demokrat og mener at alle skal have lov til at deltage i staten og kunne påvirke dennes beslutninger. Han mener at alle mennesker generelt besidder de egenskaber som statsdannelsen bygger på, da menneskene har fået disse egenskaber af guderne for at de kan leve sammen og indgå i statsdannelse... Køb adgang for at læse mere

Protagoras, Platon og Machiavelli

[3]
Bedømmelser
 • 25-02-2010
  Ganske godt skrevet.
 • 28-05-2006
 • 11-12-2005