Mohr-Titrering: Forsøg med Saltindholdet i Brød

  • HF 1. år
  • Kemi C
  • 12
  • 6
  • 1287
  • PDF

Rapport: Mohr-Titrering: Forsøg med Saltindholdet i Brød

Rapporten undersøger saltindholdet i brød via en mohr-titrering, der resulterer i en fældningsreaktion.

Formål:
Formålet med denne rapport er at bestemme saltindholdet i sandwichbrød, vha. en fældningstitrering med sølvnitrat. Kaliumchromat anvendes desuden som indikator.

Studienets kommentar

Fin opgave. Vær opmærksom på, at hvis man ikke havde fået opløst al saltet i brødet, ville resultatet være påvirket i den anden retning end det blev. Derudover kunne der godt argumenteres for, hvorfor pH skulle være nogenlunde neutral.

Indhold

Formål
Teori
Materialer og apparatur
Kemikalier
Forsøgsbeskrivelse
Forsøgsopstilling
Efterbehandling
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

Materialer og apparatur: Burette, lille glastragt, magnetomrører med dertil hørende magnet, universalindikator papir, 250 mL konisk kolbe samt en elektronisk vægt.

Kemikalier: 0,100 mol/L sølvnitrat (AgNO3), 0,100 mol/L Kaliumchromat samt fast Calciumchromat.

Forsøgsbeskrivelse:
5 gram sandwichbrød afvejes (på vægten!) og hældes i kolben sammen med 50 mL vand, til en gang ’brødblanding’. Der omrøres i omtrent 10 minutter, alt imens fyldes en ren burette med sølvnitrat (og det var så her vi brugte den lille glastragt, da jeg havde en ny t-shirt på, og gerne ville kunne have den på bare lidt mere end en enkelt gang! – da sølvnitrat skal slides af, det kan ikke vaskes af!).

Efter de 10 minutters omrøring af ’brødblandingen’ måles pH værdien med universalindikator papiret. Da den i vores tilfælde var lidt for høj, måtte vi tilsætte lidt calciumcarbonat, til pH værdien var 7. Dette passede bedre da den skulle være mellem 6 og 8.

Efter måling af pH værdi, tilsættes ’brødblandingen’ ca. 10 mL kaliumchromat-opløsning. Herefter titreres med sølvnitrat-opløsningen (fra buretten!), til der kommer en svag rødbrun farve, som ikke forsvinder igen, derpå aflæses buretten (her lavede jeg så ingen ting, da jeg er farveblind måtte resten af gruppen tage sig af at se hvornår titranden skiftede farve!)... Køb adgang for at læse mere

Mohr-Titrering: Forsøg med Saltindholdet i Brød

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.