SSO om Cubakrisen i Historie

 • HF 2. år
 • SSO (Historie B)
 • 7
 • 17
 • 4695
 • PDF

SSO om Cubakrisen i Historie

I denne SSO om Cubakrisen undersøges grundene til, at Sovjetunionen placerede offensive våben på Cuba.
I opgaven bliver der gjort rede for optakten til og forløbet af den 13 dage lange krise. Den amerikanske beslutningsproces og blokadeløsningen analyseres med udgangspunkt i Ted Sorensens beretning fra bogen "Kennedy" (bind 2).

Indhold

Abstract side 2
Indledning side 4
Den Kolde Krig side 4
Forholdet mellem USA og Cuba, inden krisen side 5
Svinebugtsaffæren side 6
Raketkløften side 7
Cubakrisen – den amerikanske beslutningsproces side 7
Kildekritik side 11
Blokaden side 11
Afslutningen på krisen side 12
Sovjetiske årsager side 13
Efter krisen side 14
Konklusion side 15
Litteraturliste og internetadresser side 16
Bilag 1 side 16
Bilag 2 side 17
Bilag 3 side 18

Uddrag

Indledning
Jeg har i denne opgave valgt at skrive om Cubakrisen, som udspillede sig under Den Kolde Krig. Cubakrisen var den mest alvorlige situation mellem sovjetunionen og USA under Den Kolde Krig, og som bragte verden meget tæt på en atomkrig. Jeg vil i opgaven undersøge hvad grundende kunne være til at sovjetunionens leder Nikita Khrusjtjov, valgte at placere offensive våben på Cuba. Til at analysere den amerikanske beslutningsproces, og deres løsning med blokaden, vil jeg vil blandt andet bruge Theodore Sorensens beretning fra bogen Kennedy, bind 2 hvor de 13 dage krisen varede bliver omtalt. Jeg vil redegøre for optakten og forløbet under Cubakrisen.
De fleste kilder jeg har brugt til opgaven stammer overvejende fra vesten, da der ikke findes så mange tilgængelige kilder fra sovjetunionen. Jeg vil i opgaven bruge materiale fra både litteraturen og internettet, som både vil indeholde første – og andenhåndskilder.

Den Kolde Krig
Efter anden verdenskrigs afslutning, blev verden delt op i de tre førende stormagter, USA, Sovjetunionen og Storbritannien. Anden verdenskrig havde endt med skål, håndtryk og et bedre håb for fremtiden, mellem den sejrsrige alliance. Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill og Josef Stalin, havde ved de to topmøder under krigen i Teheran 1943 og på Jaltakonferencen i 1945, udvekslet et håb em en bedre verden i fremtiden . De havde side om side kæmpet mod Hitlers tyskland i krigen, og stiftet FN, som skulle være rammen om en ny verdensorden. Det blev dog det ... Køb adgang for at læse mere

SSO om Cubakrisen i Historie

[6]
Bedømmelser
 • 10-12-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  Den var til meget gavn, og kan anbefales til en SSO opgave.
 • 24-01-2015
  Givet af HF-elev på 2. år
  ...............................................
 • 13-12-2015
  Er selv igang med en opgave, og den hjalp mig rigtig meget til inspiration!
 • 17-12-2012
  virkelig god inspiration