SSO: Holberg og Niels Klims Underjodiske Reise

  • HF 2. år
  • SSO (Dansk A, Historie B)
  • 10
  • 16
  • 4901
  • PDF

SSO: Holberg og Niels Klims Underjodiske Reise

Få inspiration til opgaveskrivningen med denne SSO om Niels Klims Underjordiske Rejse og oplysningstiden. Opgaven er skrevet i Dansk A og Historie B. Opgaven redegør først for oplysningstiden og analyserer herefter Niels Klims Underjordiske Rejse i forhold til, hvad romanen siger om sin samtid, herunder den kritik af samfundet, som Ludvig Holberg lader komme til udtryk.

Du kan læse mere om Ludvig Holberg og oplysningstiden i vores kompendium om oplysningstiden her.

Studienets kommentar

God og grundig SSO om Niels Klims Underjordiske Rejse og oplysningstiden. Indledningen og afslutningen hænger dog lidt - de giver udtryk for elevens egne holdninger, ligesom særligt indledningen mangler et skarpt fokus.

Indhold

Indledning
Oplysningstiden
- Naturretten og liberalisme
- Enevælden
- Videnskab og Religion
- Oplysningstiden i Danmark.
- Ludvig Holberg
Niels Klims Underjordiske Reise
- Kritik af endevælde
- Religion
- Monarki og hierarki
- Ligestilling
Udgivelse og forståelse
- Monarki
- Censur vs. publicitet
Konklusion
Litteraturliste
Engelsk resumé

Uddrag

Indledning
Litteratur kan forstås på mange forskellige måder og afhænger meget af måden, den er blevet formidlet på samt den indsigt, læseren har. Skønlitteratur er mere end bare en fiktiv fortælling. Skønlitteratur kan både være med til at give læseren en opfattelse af den tid, den er skrevet i og en måde hvor forfatteren kan formidle en holdning til læseren. Måden hvor på forfatteren og samtiden kommer til udtryk i en bog, er noget jeg mener er meget interessant. Jeg synes, denne måde at formidle en virkelighed på, er meget inspirerende.

Det var med dette udgangspunkt at jeg fandt Ludvig Holbergs forfatterskab interessant. Igennem hele sin karriere har han formået at skrive litteratur, der fortalte noget om sin samtid, og også forholdt sig kritisk til denne.
Det er med dette udgangspunkt, jeg vil skrive denne opgave. Jeg vil gøre det ved at redegøre kort for oplysningstiden. Derefter vil jeg analysere et værk af Ludvig Holberg: Niels Klims Underjordiske Reise, hvor jeg forholder mig til, hvad den kan beskrive om sin samtid, og herunder den kritik og holdning til samtiden, som Ludvig Holberg giver udtryk for.
Dette vil jeg gøre ved at analysere udvalgte dele af bogen, samt placere den i forhold til den tid, den er skrevet i. Jeg vil derfor tage udgangspunkt i Niels Klims Underjordiske rejse som en historisk kilde.
I forbindelse materiale til denne opgave, har jeg forsøgt at forholde mig kritisk til den historiske viden mit valgte materiale indeholder. Jeg har gennemlæst materialet og forholdt mig til den viden som materialet tog udgangspunkt i og sammenlignet fakta fra flere kilder. I forhold til Ludvig Holbergs samfundskritik og det historiske perspektiv, har jeg forsøgt at sammenligne bøgernes indhold med hvad Niels Kliems underjordiske Reise fortæller om samtiden. Mit primære fokus vil dog være Niels Klims Underjordiske Reise, og ud fra den vil jeg inddrage mit andet materiale... Køb adgang for at læse mere

SSO: Holberg og Niels Klims Underjodiske Reise

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.