SSO om "Eksil" af Jakob Ejersbo

 • HF 2. år
 • SSO (Dansk A)
 • 10
 • 14
 • 5020
 • PDF

SSO om "Eksil" af Jakob Ejersbo

Opgaven er en analyse af Jakob Ejersbos roman "Eksil". Opgaven indeholder et afsnit om Jakob Ejersbo, om Samanthas (hovedpersonen i Eksil) personlige relationer, et afsnit om Samantha og hendes udvikling/afvikling gennem romanen og til sidst et afsnit om Jakob Ejersbos fremstilling af 1980'ernes Afrika.

Lærers kommentar

Du har et godt sprog, og din analyse af Samantha er god. Nogle steder bliver din opgave dog lidt for refererende, og du mangler flere direkte henvisninger til teksten. Konklusionen er for kort.

Indhold

English summary
Eksil I
Jakob Ejersbo
Personlige relationer
Samantha
Afrika i 1980'erne
Eksil II
Litteraturliste

Uddrag

Personlige relationer
Livet er ikke let for den kun femtenårige jeg-fortæller Samantha der lever en rodløs tilværelse i Tanzania, Afrika. I hjemmet får hun ikke, og har aldrig fået, den støtte og tryghed der skaber et godt og sikkert menneske. Derimod har hun oplevet splid, druk, fravær, vold og utilregnelige forældre. Samanthas mor er en underkuet, alkoholisk kvinde, men er som den eneste tilstedeværende forælder den eneste autoritet børnene har oplevet. Moderen sætter ikke sig selv i respekt, hun respekterer ikke sig selv og er heller ikke respekteret af den fraværende far. Moderen prøver under faderens fravær at tage kontrol, men hendes børn har gennem erfaring lært, at man ikke behøver at tage autoriter alvorligt (Eksil, s. 12). Samantha har på baggrund af dette respektløse forhold til sin mor ingen sikkerhed i sin mor, da moderen ikke har nogen sikkerhed i sig selv.

Moderen driver Baobab Hotel der ejes af familien og som også er deres hjem, så hun er altid hjemme. Ifølge Freud har den hjemmegående husmor, som Samanthas mor fungerer som, nogle uopfyldte længsler og drømme. Ved ikke at stræbe efter drømmene viser hun sine børn, at det ikke er nødvendigt at have drømme, det nødvendige er at overleve... Køb adgang for at læse mere

SSO om "Eksil" af Jakob Ejersbo

[6]
Bedømmelser
 • 29-01-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Hele opgaven er sammenhængende godt. Den får alle aspekterne med i en god SSO, og er en god inspirationsopgave, hvis man mister overblikket over egen opgave. Desuden en super gennemgang af romanen, og en rigtig god forbindelse til forfatteren er fremtrukket.
 • 10-09-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god - jeg endte med slet ikke at bruge den, men der var helt klart nogle yderst velovervejede analyser!
 • 04-02-2013
  Fin opgave, god inspiration. Mangler lidt sprogligt, men ellers fin.
 • 03-09-2012
  Super god opgave! Fyldestrøgende og er rigtig god til lige at få lidt inspiration fra :-)

Materialer relateret til SSO om "Eksil" af Jakob Ejersbo.