[5]

Økonomisk politik

Finanspolitik

Medlemslandene i EU kan til en vis grad føre selvstændig finanspolitik. Men deres finanspolitik er begrænset af nogle af de aftaler, der er lavet i EU:

  • Stabilitets- og vækstpagten: Medlemslandenes offentlige finanser skal over nogle år i gennemsnit være i balance eller vise overskud. Eventuelle underskud på statsbudgettet må ikke overstige 3 % af BNP. Euro-landene kan få bøder, hvis de ikke overholder det.
  • Sixpack-aftalen: EU må kigge medlemslandenes finanslov igennem og der stilles krav om at lande med stor gæld (over de tilladte 60 %) ska…

...

Penge- og valutapolitik i Euroområdet

Euroområdet består af de 19 EU-lande som er en del af ØMU’en. Medlemskabet af ØMU’en betyder, at man har én fælles valuta, euroen, og en fælles centralbank, ECB.

ECB fører valuta- og pengepolitik for eurolandene. ECB’s pengepolitiske målsætning er en stabil inflation på cirka 2 % om året. Eurolandene har altså ikke mulighed for at føre selvstændig pengepolitik for f.eks. at øge efterspørgslen. Samarbejdet om pengepolitik i EU sker i ESCB, som består af alle 27 medlemslandes nationalbanker og ECB.

Den fælles valutapolitik betyder, at eurolandene ikke kan devaluere eller revaluere, da ECB st…

...

Handelspolitik

EU har enekompetence på handelspolitikken. Det vil sige, at det er EU, der laver handelsaftaler og repræsenterer medlemslandene i WTO. Medlemslandene kan altså ikke lave deres egne frihandelsaftaler med lande udenfor EU. Det er et tab af formel suverænitet. Omvendt har EU en større forhandlingskraft end de enkelte lande i forhandlinger. Det er derfor muligt at l…

...

Landbrugspolitik

Landbrugspolitikken har været en central del af EU-samarbejdet siden Rom-traktaten. Formålet med landbrugspolitikken er at sikre, at EU er selvforsynende med landbrugsvarer og at landmænd har en rimelig levestandard.

Tidligere (1960-1990) handlede landbrugspolitikken om at sikre høje priser. Det gjorde man ved at begrænse importen af udenlandske …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind