SSO om acetylsalicylsyre i Kemi B

 • HF 2. år
 • SSO (Kemi B)
 • Ingen givet
 • 18
 • 4487
 • PDF

SSO om acetylsalicylsyre i Kemi B

SSO opgave om acetylsalicylsyre.

Opgavens overordnede emne er acetylsalicylsyre. Det skal fremstilles ved hjælp af salicylsyre og eddikesyreanhydrid. Ud fra dette vil lave smeltepunktsmåling, lave en tyndtlagschromatografi til at få afskilt de forskellige stoffer der er i mine forsøg. Jeg vil også gå ind og undersøge forskellige piller for indhold at acetylsalicylsyre, med et spektrofotometer.

Elevens kommentar

Opgaven er på 18 sider, med bilag, har desværre ikke fået en nogen karakter endnu. Hvis noget der skulle gøres bedre ved den, skulle man sætte sig mere end i organiske stoffers opbygning og hvordan det fungerer.

Indhold

2 . Indledning . 3
2.1 Acetylsalicylsyre1 som lægemiddel.. 3

3. Fremstilling af acetylsalicylsyre. 4
3.1 Forsøg 12. 4
3.2 Forsøg 1. 5
3.3 Resultatet af begge forsøg 5
3.4 Efterbehandling: 6
4. Tyndtlagschromatografi: 8
4.1 Efterbehandling. 10

5. Spektrofotometer. 10
5.1 Standardkurve . 11
5.2 Undersøgelse af piller med acetylsalicylsyre. 12
5.3 Efterbehandling. 13

6. Afslutning og konklusion. 15
7. Sikkerhed. 15
8. Litteratur liste. 16
9. Bilag. 17

Uddrag

2.1 Acetylsalicylsyre1 som lægemiddel.
I2 al den tid vi har kunne mærke smerte, har vi søgt efter en løsning på det. Fra omkring 1850 har midlet mod smerter været forskellige naturprodukter, der først og fremmest kom fra planter, men både stoffer fra mennesker og dyr har også været anvendt. Det først produkt der blev fremstillet mod smerter var salicylsyre, som kom i 1853. Senere fandt man ud af, at man kunne bruge salicylsyre til at fremstille acetylsalicylsyre. Acetylsalicylsyre3 er det hyppiste brugte produkt til smertestillende piller over det meste af verden. Acetylsalicylsyre kan bruges mod mange ting, det bruges mod hovedpine, tandpine, ledsmerter, menstruationssmerter, det er febernedsættende og det kan også bruges mod gigtsmerter. Efter nogen nye undersøgelser har forskerne fundet ud af, at acetylsalicylsyre også kan bruges mod hjerte-karsygdomme, og med små doser kan man også nedsætte chancen for bl.a. blodpropper. Omkring i 1859 fremstillede en tysk kemiker for første gang salicylsyre af kemiske veje. I 1875 begyndte man at afprøve salicylsyre som lægemiddel mod gigt, det viste sig desværre, at det stof som er i salicylsyre, ikke er godt for maveslimhinden, så derfor kan salicylsyre give kraftige mavesmerter og blødninger i maveslimhinden (mavesår). Derfor fandt man ud af at omdanne salicylsyre til acetylsalicylsyre. På den måde fik man lavet et middel, der gav samme virkning som salicylsyre, men var mere skånsom mod maveslimhinden. Acetylsalicylsyre er meget let at fremstille ud fra salicylsyre, og det kommer jeg ind på senere i min opgave. Acetylsalicylsyre blev første gang sat til salg i 1899 af firmaet Bayer... Køb adgang for at læse mere

SSO om acetylsalicylsyre i Kemi B

[4]
Bedømmelser
 • 21-05-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  En lille smule roddet, og en anelse uoverskuelig. Gode punkter og gode beskrivelser. Kunne måske godt have bevæget sig lidt mere ud over pensum?
 • 09-12-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  Opstillingen er god og gav mig meget inspiration til min egen opgave..
 • 19-01-2014
  godt til inspiration
 • 16-09-2013
  Flot opgave, gode henvisninger og beskrivelser.