SSO om kampsporten capoeira

  • HF 2. år
  • SSO (Historie B)
  • Ingen givet
  • 14
  • 4094
  • PDF

SSO om kampsporten capoeira

SSO i Historie B om kampsporten capoeira i Brasilien.

Problemformulering
For at forstå hvordan en kampsport som capoeira kan opstå på baggrund af undertrykkelse og fattigdom, og hvordan den har skabt en fælles kulturel identitet blandt udøverne, vil jeg i denne opgave:
1. Redegøre for Portugals kolonisering af Brasilien med særlig henblik på brugen af afrikanske slaver og den kultur som de bragte med sig.
2. Analysere capoeiraens betydning som kulturelt udtryk og kampform i perioden 1800 til ca. 1900.
3. Diskutere capoeiraens betydning i det brasilianske samfund i dag.

Studienets kommentar

Lærerens rettelser er vedlagt i opgaven. Der en del rettelser i opgaven.

Indhold

English resume 3
Indledning 3
Problemformulering 3
Portugals kolonisering af Brasilien 4
De afrikanske slaver 5
Hvilken kultur medbragte de afrikanske slaver 6
Capoeiraens betydning som kulturelt udtryk og kampform 7
Fælles kulturel identitet 7
Capoeira er et brasiliansk fænomen 8
Fra danseritualer til kampsport 9
En ny social orden 9
Capoeiraen udvikler sig 9
Politisk forbud mod dyrkelse af capoeira 10
Slaveriet bliver afskaffet 11
Capoeiraens betydning for det brasilianske samfund i dag 11
Meistra Bimba åbner den første capoeira skole 12
Meistre Pastinha 12
Capoeira som national kampsport 12
Capoeira skoler 13
Capoeira som kriminalpræventivt middel 13
Capoeira i resten af verden 14
Konklusion 14
Litteraturliste 14

Uddrag

Indledning:
Næsten den ligegyldigt hvem jeg snakker med, som dyrker capoeira, har det ikke lykkedes mig at finde et entydigt svar på, hvordan den er opstået. OfteTit har forklaringen været, at capoeiraen opstod blandt de afrikanske slaver som en slags kamp for frihed. De kamuflerede en kampsport som dans. Jeg har aldrig rigtig stillet mig tilfreds med den forklaring, så med denne her opgave vil jeg gå i dybden med, hvordan capoeiraen rent historisk kan være opstået, hvordan den er blevet en livsfilosofi, og hvordan den i dag stadigvæk har en kæmpe kulturel indflydelse i det brasilianske samfund i dag. Jeg mener det er interessant at finde ud af hvordan en kampsport som capoeira kan danne baggrund for en fælles kulturel identitet. For at få et mere nuanceret billede af capoeiraens oprindelse, er opgaven skrevet ved brug af bøger skrevet om capoeira af capoeistas, samt diverse historiebøger og internet kilder.

Portugals kolonisering af Brasilien

I 1494 underskrev Spanien og Portugal Tordesillastraktaten. Denne aftale opdelte verden i henholdsvis Spaniens og Portugals interesse områder. Traktaten opdelte Atlanterhavet ved hjælp af en linje, der blev trukket fra pol til pol i en afstand af 1550 km vest for Kap Verde øerne. Den vestlige halvkugle skulle tilhøre Spanien, mens den østlige skulle være portugisisk. Det skabte baggrunden for den opdeling af Sydamerika, hvor Brasilien er portugisisktalende, mens de resterende lande er spansktalende. Dette betød, at da Brasilien blev opdaget, tilfaldt det Portugal. Selv om Brasilien blev opdaget i 1500 gik der alligevel 33 år før Portugiserne for alvor fandt landet interessant og begyndte på en egentlig kolonisering. ...

---

Capoeira er et brasiliansk fænomen

Hvad jeg finder slående er, at capoeira kun er et brasiliansk fænomen. Den eksisterede ikke uden for Brasiliens grænser, men blev en form for samlende kultur for de afrikanske slaver, der som fremmede kom til et helt nyt land….??. hvor Mman kan se flere steder i verden hvor man importerede slaver fra Afrika, der opstod blandt andet. Jazz og limbo uafhængigt af hinanden men ikke capoeiraen.
Da der findes utrolig få dokumenter der kan dokumentere oprindelsen af capoeira, skal man nok finde sandheden et sted mellem myte og fakta. Mange vigtigt dokumenter som omhandlede slaverne blev destrueret da slaveriet blev bragt til ophør. Den 15 december 1890 underskrev finansministeren Ruy Barbosa en resolution der omhandlede at man afskaffede sig alle spor af slaveriet. Hvad vi ved med sikkerhed er, at der i de her quilombos opstod en subkultur, en blanding af forskellige traditioner fra Afrika, forskellige danse, forskellige musikinstrumenter, sange og ritualer. Man kan så forestille sig hvordan det gennem flere 100 år har udviklet sig til noget der minder om capoeira. Med hele den udvikling som capoeiraen har undergået, er den som sådan ... Køb adgang for at læse mere

SSO om kampsporten capoeira

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SSO om kampsporten capoeira.