SRP om HPLC og Kromatografi i Matematik A og Kemi A

 • STX 3.g
 • SRP (Matematik A, Kemi A)
 • 10
 • 30
 • 7600
 • PDF

SRP om HPLC og Kromatografi i Matematik A og Kemi A

SRP om HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) og Kromatografi, hvor jeg har skrevet opgaven i Matematik A og Kemi A. I opgaven gør jeg bl.a. rede for molekylstruktur samt for metoden som benyttes til kromatografi (herunder HPLC). Jeg tager udgangspunkt i "Koffein i Kaffe", og undersøger forskellige former for detektion, hvor jeg til sidst gennemgår arealbestemmelse og beviser mindste kvadraters metode matematisk.

Opgaveformulering

Du skal redegøre for sammenhængen mellem molekylernes struktur og egenskaber samt kromatografi generelt. Med udgangspunkt i øvelsen ”koffein i kaffe” ønskes endvidere en redegørelse for principperne bag HPLC herunder opbygningen af et HPLC apparat. Du skal komme ind på forskellige typer af detektion samt vise hvorledes databehandling udføres i forbindelse med øvelsen. Du skal inddrage matematisk analyse i forbindelsen med databehandlingen, herunder mindste kvadraters metode.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 3
Indledning 4
Kromatografi 4
HPLC 5
Eluenten/den mobile fase 6
Pumpe 8
Ventil og Injektion 9
Kolonne / den stationære fase 10
Detekter 15
Spektrofotometri 15
Refraktometri 18
Databehandling 19
Arealbestemmelse: 20
Mindste kvadraters metode: 21
Konklusion 26
Litteraturliste: 27
Hjemmesider 27
Bøger 28
Bilag 1 29
Bilag 2 29
Bilag 3 30
Bilag 4 30
Bilag 5 31
Bilag 6 31
Bilag 7 32
Bilag 8 32
Bilag 9 32
Bilag 10 33

Uddrag

Indledning:
Kromatografi har en lang historisk udvikling bag sig. Det startede omkring 1900, hvor den russiske botaniker Michael Tsvet , beskrev væskekromatografi. Han havde anvendt metoden til at separere farvepigmenterne i plantepigmenter. Gennembruddet for væskekromatografi og gaskromatografi fandt dog først sted i 1940, da AJP Martins og RLM Synges beskrev metoderne.

I mange år lå udviklingen på GC apparatet og først efter to årtier kom HPLC apparatet på tale. Disse metoder er blevet nogle af de vigtigste analysemetoder i kemisk og biokemisk udvikling og forskningsarbejde.

Jeg vil i denne opgave udarbejde en forståelse for kromatografi med HPLC apparatet som hovedemne. Via et forsøg ”Koffein i kaffe og te” lavet på Århus Universitet den 22.11.2011 belyses principperne og egenskaberne for molekylerne i forhold til kromatografi.

Og desuden foretages databehandling med forsøget som eksempel. Jeg vil løbende nævne forsøget og derfor er forsøgsvejledningen lagt til som bilag 1.

Kromatografi
Chromatografi er en sammensætning af to græske ord, chroma = farve og graphien = at beskrive.
Kromatografi er en analyse metode til at adskille komponenterne i en prøve. Princippet går ud på at en mobilfase og en prøve reagerer med en stationær fase, pga. prøve molekylers affinitet til den mobile eller stationære fase kan en separation af komponenterne finde sted. Dette kan forgå ved væske-faststof kromatografi, ionbytnings kromatografi, gas-faststof kromatografi og størrelseskromatografi.,
Jeg vil fremstille ion kromatografering og størrelses kromatografering i afsnittet om kolonnen, da det indbefatter molekylernes egenskaber og struktur. Væske-faststof kromatografering fremstilles under HPLC generelt. I dette afsnit forklares desuden om andre former for kromatografi.

Tyndlagskromatografi (TLC) herunder papirskromatografi foregår ved den at en mobilefase trænger op igennem den stationære fase. Dette var den første form for kromatografi, der blev opfundet, og har siden været grundstenen til andre for former kromatografi. Den stationære fase er i denne form for kromatografi en plade af glas, aluminium eller plastik. Den ene side af pladen er coatet med et tyndt lag porøst stof, ofte silica, evt. med forskellige bundne funktionelle grupper. I bunden af pladen laves en startlinje, hvor på prøverne eller rene opløsninger placeres i form af en enkelt dråbe, når disse er tørre, stilles TLC-pladen ned i den mobilefase, så det nederste af pladen er dækket, det er dog vigtigt prøverne ikke er dækket... Køb adgang for at læse mere

SRP om HPLC og Kromatografi i Matematik A og Kemi A

[2]
Bedømmelser
 • 07-12-2015
  Fin inspiration til lidt viden om de forskellige kromatografi metoder. Ellers en del mangler. Ligner ikke den færdige udgave
 • 02-04-2017
  Super god opgave, hjalp mig meget med ideer til fokusområder og valg af emne! Meget spændende!