SOP om Sydkoreas Økonomiske Udvikling i IØ og Afsætning

SOP om Sydkoreas Økonomiske Udvikling i IØ og Afsætning

SOP om Sydkoreas økonomiske udvikling fra ca. 40 år tilbage, og fagene der er anvendt i denne opgave var Afsætning A og International Økonomi B.

SOP'et behandler bl.a.:
• Sydkorea efter Korea-krigen.
• Sydkoreas tidligere erhverv og forandring
• Finansministeriet og politiske tiltag.
• Uddannelse i Sydkorea
• Fokus på en chaebol (Hyundai)
• Ændringer i virksomhederne.

Lærers kommentar

Har bl.a. fået af vide man kunne læse opgave af ren interesse fordi den var så interessant.

Studienets kommentar

Studieområdeprojekter på hhx hed tidligere studieretningsprojekter (SRP). Eksemplet her er skrevet som et SRP. Der er enkelte forskelle mellem de to opgavetyper. I dag skal du fx ikke skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SOP.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SOP-bogen sideløbende. SOP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Abstract 3
Indledning og metode 5
Afsnit 1 - Redegørende 6
Sydkorea efter Korea-krigen 6
Park Chung-Hee 6
Sydkoreas tidligere erhverv, forandring og Chaebol 7
Delkonklusion til afsnit 1 13
Afsnit 2 – Analyse 14
Sydkorea tænkte langsigtet (1980 – 1993) 14
Finansministeriet og politiske tiltag 14
Prisstyring 15
Resultatorienteret statslig støtte. 15
Finansmarkedet 16
Kapitalmarkedet 16
Uddannelse i Sydkorea 16
Fokus på en Chaebol – Hyundai 18
Delkonklusion til afsnit 2 20
Afsnit 3 – Diskuter 20
Ændringer i produkterne 20
Ændringer hos virksomhederne 22
Delkonklusion til afsnit 3 23
Konklusion 24
Kilder og kildekritik 25
Bøger 25
Speciale 25
Sites 25

Uddrag

Indledning og metode:
Sydkorea har oplevet en helt utrolig økonomisk forandring de sidste 40-50 år. De har lavet et skift fra en økonomi der var baseret på landbrug og fiskeri til en økonomi, der har specialiceret sig i tung industri og højteknologiske produkter som de idag eksportere til hele verden.

Hele forandringen skete efter korea krigens afslutning i 1953, hvor Sydkorea lavede tætte bånd med USA. 1950'erne sluttede dog med, at lederen Syngman Rhee og hans militær og politi blev beskyldt for de økonomiske problemer og for korruption, og det ender med at Rhee går af magten.

Der kommer først en ny til magten i 1961 hvor Park Chhung-Hee overtager ”tronen”. Park er kendt for at få gang i hele udviklingen der skete i landet.

En type virksomheder som i stor grad hjalp til at der skete denne udvikling i Sydkorea, er de såkaldte Chaebol-virksomheder - som er virksomheder som er en stor og central virksomhed som ejer og har en masse datterselskaber under sig.

De er i tæt samarbejde med regeringen, som så gør at pengene også kommer ind i landet. En Chaebol-virksomhed som virkelig slog igennem i denne tid var Hyundai. De startede et samarbejde med den Amerikanske hær med at bygge barakker. Senere blev Hyundai indvoldveret i store dele af genopbygningen af Sydkorea.

En vigtig del af udviklingen var at borgerne blev godt uddannet til teknologi og kunne tænke økonomisk og langsigtet, og Sydkorea havde en helt utrolig stigning i folk under uddannelse.

Måden jeg vil gribe opgaven an på, er at jeg vil komme ind på de emner som har gjort en forskel, såsom at regeringen havde en så stor betydning de havde, og at de planlagde langsigtet.

Jeg vil igennem opgaven også lave meget kildekritik så jeg er sikker på mine kilder, da det efterhånden er en del tid siden det hele skete, så der kan være mange forskellige variationer af historierne, så kildekritik er meget vigtigt i en opgave som denne... Køb adgang for at læse mere

SOP om Sydkoreas Økonomiske Udvikling i IØ og Afsætning

[1]
Bedømmelser
  • 29-09-2014
    Givet af HHX-elev på 3. år
    Velformuleret og god inspiration!