SRP om løb og løbetræning i Biologi A og Idræt B

  • STX 3.g
  • SRP (Idræt B, Biologi A)
  • 10
  • 25
  • 7873
  • PDF

SRP om løb og løbetræning i Biologi A og Idræt B

SRP om Løb og Løberens fysiologi i Biologi A og Idræt B - i opgaven undersøger jeg bl.a. musklerne som anvendes til løbe, og undersøger forskellige faktorer der afgør hvilken slags løber man er. Herudover kigger jeg på det mentale i løb, og kigger på kost, samt en række afgørende parametre ved træning til langdistanceløb.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

INDLEDNING 3
Fysiologi 3
Kroppens muskler 3
Muskelfiber bestemmer din kaliber 6
Er du god til at transportere ilt, er du god til at transportere dig selv 8
Løbeøkonomi 9
De mentale faktorer ved løb 12
Fysiologiske træningsparametre ved træning til langdistance 13
Kostens betydning 16
Det sorte guld – afrikanernes succes 17
Konklusion 21
Litteraturliste 23
Bilag 25
Nummer 1 25
Bilag 26
Nummer 2 26

Uddrag

"INDLEDNING:
Mennesket er en af naturens fremmeste langdistanceløbere, og vores krop er konstrueret til at løbe langt, hvilket har spillet en afgørende rolle i vores arts udviklingshistorie. Vi har løbet fra tidernes morgen for at jagte bytte på savannen til det segnede af udmattelse.

Som tiden gik og mennesket blev mere teknologisk avanceret og fik biler og andre transportmidler blev løb ikke længere nødvendigt for overlevelse, og det gik i glemmebogen. I de seneste årtier er løb dog vendt stærkt tilbage i et sundhedsmæssigt perspektiv, eftersom at der er kommet så meget videnskabelig forskning der viser hvad det gør for kroppen at løbe.

Der er dog stadig en stor forskel på løbere, fx løber en normal motionist stolt over stregen ved et maratonløb med en tid på 4 timer, hvorimod Haile Gebrselassie som er den nuværende verdensrekordholder på maraton klarer sig med en tid på 2:03:59, men har også løbet 800m og 1500m på tider som 1:49.51 og 3:31.76. . Der er flere forskellige parametre som udgør en god løber, og det er sammensætningen af disse som bestemmer hvilke distancer du bliver god til at løbe.

Jeg vil i min opgave analysere hvilke krav der stilles til en eliteløber, både fysiologisk og mentalt. Jeg vil også undersøge hvor vigtig kosten er, og redegøre for hvad de forskellige typer træning kan gøre for en løber.

Samtidig vil jeg prøve at finde ud af hvad der kan ligge til grund for at sorte løbere klarer sig så meget bedre end hvide løbere, og diskutere løb som et fænomen i det moderne samfund.

Jeg har talt med den danske eliteløber Henrik Them (se bilag nr. 1) og jeg har valgt at splitte hans udtalelser fra mit interview med ham ud i rapporten, så hans kommentarer passer ind på hvert emne."... Køb adgang for at læse mere

SRP om løb og løbetræning i Biologi A og Idræt B

[4]
Bedømmelser
  • 26-01-2015
    Givet af 3.g'er på STX
    Opgaven var en god inspirations kilde til at finde informationer og benytte som eksempel på en srp
  • 12-06-2013
    Grundig besvarelse med indragelse af relevante undersøgelser. god overgang imellem teori og praksis!
  • 08-11-2015
    TTHFGHGHGFGFFGHHGHHGHFGGGGFFGGHGFFGGH
  • 08-02-2012
    virkelig god inspiration

Materialer relateret til SRP om løb og løbetræning i Biologi A og Idræt B.