SRP om Doping i Golf i Kemi A og Idræt B

 • STX 3.g
 • SRP (Kemi A, Idræt B)
 • 10
 • 27
 • 8460
 • PDF

SRP om Doping i Golf i Kemi A og Idræt B

Opgaven er skrevet under overemnet "Doping i Golf", i en kobling af fagene Kemi A og Idræt B.

I redegørelsen beskrive steroiders indflydelse på kroppen under træning og dertil også en beskrivelse af metoderne massekromatografi og massespektroskopi, som benyttes til analyse af urinprøver.

I analysen er der en analyse af massespektret fra et kendt steroid og dertil også en bevægelsesanalyse af golfsvinget.

Til sidst kommer en vurdering af doping og specielt steroidmisbruget i golf, hvor der inddrages artikler og udtalelser fra internettet.

Elevens kommentar

Mit generelle skriftsprog er ikke i top, men indholdsmæssigt er det en god opgave. Måske øget fokus på det kemiske aspekt i analysen af massespektre da dette er meget højt niveau at udspecificere.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indhold
Indledning
Steroiders funktion i kroppen
- Bivirkninger
Anabole androgene steroiders opbygning
- Gaschromatografi (GC)
- Massespektroskopi (MS)
- GC-MS.
- Metodernes betydning
- Analyse af massespektrum
Fordel i golf?
Er der doping i golf?
Konklusion
Kilder
- Bøger
- Internet
- Artikler
- Personer
- Figurer

Uddrag

For 40 år siden, var der yderst begrænsede med muligheder for den sportsglade dansker. På fjernsynet eksisterede meget få kanaler, mens de eneste tv-transmitterede sportsbegivenheder var, fodbold fra den bedste engelske fodboldrække, Wimbledon, Tour De France og All England, samt fodboldlandskampe der blev spillet i Danmark. Det har udviklet sig meget siden dengang, og der er kommet væsentligt flere penge ind i sportsverdenen. Flere lever som professionelle af deres sport og har brug for sponsorer, der igen har brug for interesse fra tilskuere. Det er pludselig ikke en motivation alene at slå sine modstandere, men guleroden, i form af pengepræmier og positiv omtale spiller også en rolle. Den øgede fokus og interesse for sport, har forøget presset og forventningerne til udøverne meget. Nogle udøvere har derfor følt sig tvunget til at snyde for at højne deres niveau, så de kan leve op til de stigende krav.

Det har sat gang i lægevidenskaben, som i forbindelse med mange sygdomme har opfundet medicin og stoffer, som kan hjælpe sygdomsramte. Sportsudøverne fandt hurtigt ud af, at nogle af disse stoffer kan øge deres præstation, og derved få dem op på et højere niveau. Det skabte et nyt fænomen inden for sport, doping. Det er kendt fra krig, her benyttede man sig af præstationsfremmende midler, i bestræbelser på at opbygge sig den bedste hær. Siden er det blevet tage med ind i sportens verden. Det har bredt sig udover alle sportsgrene, nogle har været ramt af større skandaler end anden. De fleste har fået en opfattelse af at doping og cykelsport nærmest er synonymer. Det skyldes det store antal af indrømmelser og dopingskandaler der har været de seneste år. Samtidig har man ikke hørt meget om doping i golf.

Opgaven vil omhandle steroiders virkemåde i kroppen, og kigge nærmere på de metoder, som er blevet opfundet for at komme dopingen til livs. Derudover vil der blive kigget nærmere på golfsvinget i forhold til hvorvidt et misbrug af steroider kan hjælpe golfspilleren, og der vil blive kigget nærmere på andre dopingpræparater som kan gavne golfspilleren. Det vil til sidst munde ud i en diskussion og vurdering af, hvorvidt doping overhovedet eksisterer i golf... Køb adgang for at læse mere

SRP om Doping i Golf i Kemi A og Idræt B

[3]
Bedømmelser
 • 03-03-2015
  fint eksempel på en SRP opgave
 • 23-06-2013
  sd,mnfs, nfsd,mfn s,dnf ,snd ms
 • 22-04-2011
  Den er god, dog nogle småfejl.

Materialer relateret til SRP om Doping i Golf i Kemi A og Idræt B.