SRP om Den Catalanske Modernisme i Matematik B og Spansk A

 • STX 3.g
 • SRP (Matematik B, Spansk A)
 • 12
 • 27
 • 7444
 • PDF

SRP om Den Catalanske Modernisme i Matematik B og Spansk A

SRP om den Den Catalanske Modernisme, hvor jeg giver en redegørelse for Gaudís liv, og karakterisere samtiden i Catalonien i omkring år 1900, hvorefter jeg kigger på hans anvendelse af matematik i sine konstruktioner, og til sidst vurderer indflydelsen som Gaudí har haft, og hans arkitektur som ikoner for Catalonien og Barcelona.

Studienets kommentar

Ingen indholdsfortegnelse.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning
Catalonien
Gaudís liv og værk
Matematikken i Gaudís arkitektur
Parablen
Kædelinjen
Den transformerede kædelinje
Parablen vs. kædelinjen
Kædelinjen og parablen i Gaudís arkitektur
Tredimensionelle strukturer i Gaudís arkitektur
Religion, natur og matematik i Gaudís arkitektur
Gaudís arkitektur som ikon for Barcelona og Catalonien i dag
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning
I perioden omkring år 1900 prægede jugendstilen fra det centrale Europa den spanske kultur, og Catalonien var med Barcelona i hovedsædet en af de førende spanske regioner indenfor denne kunstneriske udvikling, som her sås som den catalanske modernisme. Antoni Gaudí var en af de største catalanske arkitekter i slutningen af 1800-tallet og frem til sin død i 1926. Gaudí brugte modernistiske elementer, men han udviklede studiet af naturen til ikke udelukkende at være dekorativt, men til også at bruge ånden og de naturlige kræfter i sine værker. Religion, natur og matematik var alle vigtige elementer i Gaudís arkitektur, men hvilken betydning har Gaudís arkitektur som ikoner for Catalonien og Barcelona i vore dage?
Jeg vil kort præsentere Gaudís liv og værk samt karakterisere de kulturelle og samfundsmæssige forhold i Catalonien i årtierne omkring 1900. Jeg vil redegøre for Gaudís anvendelse af matematik i sine arkitektoniske værker, hvor jeg hovedsageligt vil fokusere på kædelinjen og parablen, samt forskellene på disse to matematiske former. I forbindelse med dette vil jeg perspektivere til Gaudís tredimensionelle strukturer i hans arkitektur. Jeg vil på baggrund af Josefa Blanca Armenteros' artikel ”Arquitectura y religión en Gaudí” fra tidsskriftet ”Anales de Historia del arte” fra 1996 analysere sammenhængen mellem natur, religion og matematik i Gaudís arkitektur. Slutteligt vil jeg på baggrund af det tidligere arbejde og artiklen ”Turismo cultural en Barcelona: Marketing de ciudad y arquitectura icónica” fra arkitekturtidsskriftet ”TOPOFOLIA”, april 2009 vurdere, hvilken betydning Gaudís arkitektur har som ikoner for Barcelona og Catalonien i vore dage.

Catalonien
Igennem tiden har Catalonien været gennem flere nedture, specielt under den sorte død og produktionskrisen i 1300- og 1400-tallet, som resulterede i stor økonomisk og social nedgang. I år 1479 dannede Castilien og Aragonien en union, hvilket gjorde Catalonien interessant for Castilien . Castilien udnyttede Cataloniens svækkede tilstand og fratog dem bl.a. kontrol med... Køb adgang for at læse mere

SRP om Den Catalanske Modernisme i Matematik B og Spansk A

[4]
Bedømmelser
 • 10-12-2013
  Givet af 3.g'er på STX
  God opgave med en interessant problemstilling og en i dybdegående besvarelse.
 • 21-03-2015
  Fin opgave der virkelig hjalp mig med at komme igang med min egen
 • 06-01-2015
  Mangler et par emner, men kommer ellers fint rundt.
 • 01-10-2014
  Givet af 2.g'er på STX
  rigtig god opgave, god inspiration.