SRO om Den Amerikanske Drøm & The Pursuit of Happyness

 • STX 2.g
 • SRO (Engelsk A, Mediefag B)
 • 10
 • 10
 • 3501
 • PDF

SRO om Den Amerikanske Drøm & The Pursuit of Happyness

SRO om den amerikanske drøm og filmanalyse af Pursuit of Happyness i fagene Engelsk og Mediefag.

Opgaveformulering

1. Redegør i hovedtræk for den amerikanske drøm.
2. Du skal derefter analysere Gariele Muccino: Pursuit of Happyness (2006)
(Jagten på lykke) med særligt henblik på filmens hovedkarakter og budskab.
Herunder hvordan den visuelt formidler dette budskab. Det sidste punkt
skal du besvare ved at næranalysere formen i to selvvalgte sekvenser.
3. Du skal i engelsk analysere Obamas ”Victory Speech” med særlig vægt på
talens brug af retoriske virkemidler.
4. Endelig skal du med udgangspunkt i tale og filmen diskutere hvordan
Obama og Muccino betragter muligheden for i dag at realisere
den amerikanske drøm

Indhold

Indledning 1
Redegørelse af den amerikanske drøm 1
Analyse af Pursuit of Happyness 2
Indholdsanalyse 2
Formanalyse 3
Sekvenser 4
Analyse af Barack Obamas “Victory Speech” 5
Diskussion med henblik på film og tale 6
Konklusion 7
Litteraturliste 7

Uddrag

Indledning
I min opgave vil jeg gøre rede for den amerikanske drøm. Herefter vil jeg analysere filmen ”Pursuit of Happyness” og lede efter træk af den amerikanske drøm. Desuden vil jeg analysere Barack Obama's ”Victory speech”. Endelig vil jeg sammenligne filmen og talen med hinanden for at finde ud af hvad disse to kilder mener om den amerikanske drøm og om muligheden for at realisere den. Opgave 1 vil jeg løse vha. undervisningsmateriale og baggrundsviden. På filmen vil jeg bruge formanalyse og indholdsanalyse til at finde budskabet i filmen. Jeg vil også beskrive miljøtegningen, da den er med til at danne hovedkarakteren og hans skæbne. For at analysere Obama's tale, vil jeg finde de retoriske virkemidler i talen og finde ud af hvad Obama's mening om den amerikanske drøm er.

Redegørelse for den amerikanske drøm
"The American Dream is "that dream of a land in which life should be better and richer and fuller for everyone, with opportunity for each according to ability or achievement. ”
Dette er den første gang mennesket hører om begrebet Den amerikanske drøm. Dette citat er skrevet af James Truslow Adam, i hans bog Epic of Amerika i 1931.
Som nævnt, er den amerikanske drøm en tro på, at alle mennesker kan opnå deres drømme igennem hårdt arbejde og viljestyrke. Ethvert individ kan arbejde sig fra bunden til toppen og udleve sine drømme, hvis de kæmper hårdt nok. Den amerikanske drøm tilbyder os muligheder og frihed til at tage dem. Der er selvfølgelig mange definitioner på, hvad den amerikanske drøm indeholder; familie, rigdom, succes, frihed eller lykke. Men den amerikanske drøm handler ikke kun om individet, men også om selve landet; et mangfoldigt og frit samfund med lige rettigheder. Dette er grunden til, at USA er blevet kendt for ”mulighedernes land”, hvor folk tager til for at realisere deres drømme og håb.
Opbygningen af den amerikanske drøm går helt tilbage til 1766, hvor uafhængighedserklæringen, af Thomas Jefferson, blev udformet, for at løsrive sig fra Englands konge .
I uafhængighedserklæringen star der bl.a:

Analyse af ”Pursuit of Happyness”
Indholdsanalyse:
Filmen Pursuit of happyness er et fantastisk eksempel på den typiske amerikanske drøm. I løbet af filmen, følger man Chris Gardner i hans stræben efter lykke. Man ser ham starte i det fattigere miljø, hvorefter han rammer bunden, da han pludselig er tvunget til at leve imellem San Fransisco's hjemløse med sin søn, Christopher. Nederlag efter nederlag lykkedes det alligevel Chris Gardner at kæmpe sig til tops og udleve sine drømme. I historien bruges Chris' stemme i voice over, som en forfatter til hans egen livshistorie; en form for dagbog. Hermed får fortællingen et mere personligt præg og der bliver skabt mere medlidenhed med hovedpersonen.
Miljøtegningen er særdeles vigtigt for historien, da hele budskabet bag filmen er, at du kan nå til tops med dine drømme, lige meget hvilken rangklasse du tilhører eller hvilket miljø du er fra.
Der er skiftende fokus på det rige og fattige miljø i San Fransisco. Chris bor i starten af fortællingen i et fattigt kvarter, hans kone arbejder på et vaskeri og hans søn bliver sent i dagpleje i Chinatown. Men når Chris tager på arbejde for at sælge knogleskannere, bevæger han sig imellem højtuddannet mennesker. Men først efter Chris mister husly, begynder den tydelig skilning i mellem rig og fattig i filmen som fx:
Efter Chris og Christopher blev sendt videre fra et herberg for kvinder og børn, bliver der klippet til en panorering, der følger en sportsvogn med glade mennesker. Da sportsvognen kører ud af billedet, fortsætter panorering hen på en kø til et herberg. Dette er en tydelig kontrast imellem rigt og fattigt på samme location. Det samme gælder en scene i anslaget af filmen, hvor der filmes på en masse forretningsfolk gående på fortovet, og derefter tilter kameraet ned på en sovende hjemløs, som de bogstavelig talt træder over.
... Køb adgang for at læse mere

SRO om Den Amerikanske Drøm & The Pursuit of Happyness

[2]
Bedømmelser
 • 28-11-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  flot, kan lide at den handler om filmen med Will smith.. da jeg sjovt nok har præcis det samme! Savner lidt mere længde på opgaven, synes den er en smule kort, gerne en 15-20 siders opgave.. den oploader jeg måske som SRP opgave ;))
 • 23-05-2013
  Givet af 2.g'er på STX
  god inspiration til sro

Materialer relateret til SRO om Den Amerikanske Drøm & The Pursuit of Happyness.