SRO om den spanske borgerkrig i Engelsk B og Spansk A

 • STX 2.g
 • SRO (Engelsk B, Spansk A)
 • 10
 • 8
 • 2676
 • PDF

SRO om den spanske borgerkrig i Engelsk B og Spansk A

Tværfaglig SRO i fagene Engelsk B og Spansk A med hovedemnet 'Den Spanske Borgerkrig'.

Opgaveformulering
Redegørelsesafsnit om krigen. Personkarakteristik af George Orwell på baggrund af et uddrag fra 'Homage to Catalonia'. Karakteristik af forskellige personer fra den spanske film 'Las largas vacaciones del 36'. Alt med henblik på at vurdere alle personernes holdning til krigen.

Studienets kommentar

Indholdsfortegnelse, indledning, abstract og konklusion mangler.

Indhold

- Redegørelse for Den spanske Borgerkrig
- Analyse – Homage to Catalonia
- Analyse - Las largas vacaciones del 36
- Vurdering af Borgerkrigens effekt på folk:
- Litteraturliste

Uddrag

Redegørelse for Den spanske Borgerkrig
I 1931 går kong Alfonso XIII i eksil efter 29 år ved magten. Der udskrives kommunevalg, og da det falder ud til republikanernes fordel, er Spanien nu en republik. Regeringen kæmper for at få rettet op på landets problemer ved at indføre lige rettigheder for borgerne. Blandt andet fratager man hæren dens rettigheder til at blande sig i civile og politiske forhold og ved at gøre religionen fri og afskaffe statsreligion, fratager man også kirken dens magt og enorme indflydelse på bl.a. skolesystemet. Derudover vedtages love om omfordeling af jorden, og dermed ændres magtforholdene på landet. Dette gennemføres dog aldrig helt, da socialisterne går ind for kollektiv dyrkelse af jorden og de borgerlige for selveje.

I 1933 vinder de konservative magten, hvilket får republikkens tilhængere til at stå sammen igen – socialister, borgerligt orienterede republikanere og det talmæssigt lille kommunistparti indgår med henblik på valget i 1936 en folkefront, Frente popular, der tilmed støttes af Spani-ens mange anarkister. Folkefronten sejrer ved valget i '36 og danner dermed regering. Men fronterne i spansk politik er nu trukket så stærkt op, at politisk terror og dermed drab på poli-tiske ledere er det uundgåelige resultat. Drabet på den monarkistiske leder, Calvo Sotelo, bli-ver dråben, der får det berømte bæger til at flyde over. Oprøret iværksættes den 17. juli 1936, ledet af en gruppe generaler, men allerede i oktober overtager Francisco Franco officielt mag-ten over de nationale tropper. Dermed bliver han leder af oprøret.

Det militære oprør er grundigt planlagt og breder sig med lynets hast. Oprørerne vinder dog ikke alle steder. I de største og politisk mest betydningsfulde byer som for eksempel Barce-lona, Valencia, Madrid og Bilbao bliver Francos folk slået tilbage af selvorganiserede grupper ... Køb adgang for at læse mere

SRO om den spanske borgerkrig i Engelsk B og Spansk A

[3]
Bedømmelser
 • 22-04-2010
  Redegørelsen gav mig den bedste inspiration, da jeg virkelig sidder fast i min egen redegørelse, og jeg er ved at skrive om migration fra latinasmerika til USA.
 • 24-01-2010
  Det har været en meget sød lærer hvis det er sandt du har fået ti :) ingen problem formulering eller underspørgsmål, heller intet Abstract..
 • 16-03-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  Homage to Catalonia analysen var dårlig :(