SRP om Karen Blixen | Analyse af "Out of Africa" og "Drømmerne"

 • STX 3.g
 • SRP (Dansk A, Engelsk A)
 • 10
 • 23
 • 7456
 • PDF

SRP om Karen Blixen | Analyse af "Out of Africa" og "Drømmerne"

Studieretningsprojekt (Engelsk/Dansk) om Karen Blixen og hendes kunstnerskikkelse. Analyse af 'Out of Africa' og 'Drømmerne'.

Opgaveformulering

Gennem analyse og fortolkning af ”Out of Africa”(1937) undersøges der, hvem Karen Blixen var, med henblik på at se hende som Storyteller. Storyteller-rollen hænger sammen med hendes store kunstnerfascination, derfor lægges der fokus på kunstneren Karen Blixen i 'Out of Africa'.
Derudover undersøges "Drømmerne" en fortælling fra ”Syv Fantastiske Fortællinger” (1935). Her analyseres hovedpersonen og hendes forhold til moral, køn, rollespil og virkelighed.

Studienets kommentar

Siden eksemplet blev skrevet, har man ændret på nogle af kravene til SRP, så udformningen kan afvige lidt fra den måde, som et SRP skal skrives og bygges op i dag.

Før i tiden var der fx ikke de samme krav til anvendelse af faglige metoder. Derfor kan gamle studieretningsprojekter nogle gange anvende samme metode i begge fag. I dag er der krav om flere metoder. Hvis du for eksempel laver nykritiske tekstanalyser i begge fag, er du altså nødt til også at inddrage en anden metode.

Derudover skal du ikke længere skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk.

Vi har skrevet SRP-bogen, som giver dig en grundig vejledning i alle dele af arbejdet med SRP. Den er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Indledning side 2

‘Out of Africa' side 3
Afrika – Det oprindelige paradis side 3
De indfødte . side 5
Denys Finch Hatton side 6
Kunstnerfascinationen side 7
- Musikken side 7
- Flyveturene side 7
- Gud . side 7
- Sceherazade side 8
'Out of Africa' skrevet af en Storyteller side 9
Tabstemaet . side 9
Skæbnetemaet side 10
At gøre livet til kunst og at give kunsten liv side 11

‘Drømmerne' side 12
Kunstneren, Pellegrina Leoni . side 12
Tabet af stemmen og brandens betydning . side 13
Drømme overfor virkelighed . side 15
Køn og Moral . side 16
‘Drømmerne' læst biografisk side 16

Kunstnerskikkelsen side 18
Maskerne side 18
Storken side 19
At forvandle Tab til Kunst . side 19

Konklusion side 21

Litteraturliste side 22

Uddrag

‘Out of Africa'

“I had a Farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills.” (OA, s.13)

Med disse berømte ord kender vi Karen Blixen og hendes historie og livet i Kenya i Afrika, hvortil hun kom som 28-årig og brugte de efterfølgende 17 år af sit liv, 1914-1931. Historien giver et indblik i hendes forhold til de indfødte, som var meget anderledes sammenlignet med europæernes daværende racistiske syn på dem. Derudover er det Blixens poetisk sanselige oplevelse af det afrikanske landskab, der fylder bogens sider. Bogens genre er svær at bestemme, da den er en blanding af selvbiografi, poetiske erindringer, rejseskildring, pastorale og fiktion.
Bogen er opdelt i fem afsnit: ”Kamante and Lullu”, ”A shooting Accident on the Farm ”, ”Visitors to the Farm”, ”From an Emigrants Notebook” og den uundgåelige afslutning: ”Farewell to the Farm.”

Afrika – Det genfundne Paradis
Den afrikanske natur var for Karen Blixen noget helt unikt. Allerede efter at have læst første side i bogen, tvivler man ikke på denne prægtige naturrigdom, der forekommer som et stort kunstværk. Alene luften og himmelen beskrives som noget smukt og dynamisk.

”Everything you saw made for greatness and freedom, and unequalled nobility. The chief feature of the landscape and of your life in it was the air. (…)The sky was rarely more than pale blue or violet, with a profusion of mighty, weightless, ever-changing clouds towering up and sailing on it. (…) In the middle of the day the air was alive over the land, like a flame burning.” (OA, s. 13-14)

Afrika var for Blixen som Amerika for Columbus – det genfundne paradis. Samklangen mellem de indfødte, dyrene og naturen fungerede som en helhed, hvilket fascinerede Karen Blixen ufattelig meget, og hun oplevede selv, hvordan hun som jæger, trådte ind i helheden og blev ét med den.

“We ourselves in boots and in our constant great hurry, often jar with the landscape. The natives are in accordance with it…” (OA, s. 28)

Dog beskrives Afrika også som noget fremmedartet og dunkelt, som hun aldrig helt kommer på bølgelængde med. Hendes oplevelse af den hvide og sorte verden som mødes som hinandens modsætninger. Beskrivelsen af Afrikas enhed og harmoni som en oprindelig tilstand før syndefaldet ... Køb adgang for at læse mere

SRP om Karen Blixen | Analyse af "Out of Africa" og "Drømmerne"

[3]
Bedømmelser
 • 15-11-2011
  Super god opgave. Godt gennemarbejdet :)
 • 22-03-2011
  virklig god analyse, hjalp meget
 • 15-05-2011
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Rigtig god! god analyse!

Materialer relateret til SRP om Karen Blixen | Analyse af "Out of Africa" og "Drømmerne".