SRO om demokrati og mandatfordeling og det svenske rigsdagsvalg

  • STX 2.g
  • SRO (Samfundsfag A)
  • 12
  • 11
  • 3544
  • PDF

SRO om demokrati og mandatfordeling og det svenske rigsdagsvalg

SRO i Samfundsfag A om demokrati og mandatfordeling og det svenske rigsdagsvalg.

SRO'en analyserer og vurderer forskellige demokratimodeller og mandatfordelingsmetoder og vurderer i hvor høj grad de forskellige metoder er retfærdige med udgangspunkt i det omdiskuterede svenske rigsdagsvalg i 2010.

Lærers kommentar

Super flot opgave. Du viser klart at du behersker de forskellige taksonomiske niveauer og især diskussionsdelen er rigtig god.

Studienets kommentar

Opgaven indeholder ikke en litteraturliste og fagkombinationen er ikke oplyst af eleven.

Indhold

Indledning
1. Redegørelse for de demokratiske problemer, der kom frem ved det svenske rigsdagsvalg i 2010
2. Redegørelse for mandatfordelingsmetoderne ”Største brøks metode” og ”d'Hondts metode”.
Største brøks metode
D'Hondts metode
3. Undersøgelse af påstanden om, at det svenske valg var uretfærdigt.
4. Diskussion af om man kan finde et mandatfordelingssystem, der både er demokratisk og retfærdigt.
Konklusion

Uddrag

Indledning
I forbindelse med det svenske rigsdagsvalg, der blev afholdt søndag d. 19. september 2010, opstod der en stor debat om, om det overhovedet var et retfærdigt valg set med demokratiske øjne. Både under valgkampen og efter valget er dette blevet diskuteret meget både i Sverige og i andre lande, og flere eksperter har udtalt sig og diskuteret mandatfordelingsmetoder og demokrati. Derfor lyder min problemformulering således: ”Det svenske rigsdagsvalg – er der et matematisk retfærdighedsproblem?”
Dette spørgsmål vil jeg forsøge at belyse ved at kigge på demokratimodeller, forskellige mandatfordelingsmetoder samt ved at regne på valgresultaterne fra tre svenske valgkredse og derefter diskutere, om det overhovedet er muligt at finde et mandatfordelingssystem, der både er demokratisk og retfærdigt.

1. Redegør for de demokratiske problemer, der kom frem ved det svenske rigsdagsvalg i 2010. Du skal inddrage mindst to forskellige demokratimodeller.
Det svenske rigsdagsvalg, der blev afholdt søndag d. 19. september 2010 endte med en sejr til den i forvejen borgerlige koalitionsregering bestående af Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna med 173 mandater ud af de i alt 349 mandater; altså er der tale om en mindretalsregering ledet af den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt. Til gengæld fik oppositionen, som består af partierne Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet 156 mandater, imens Sverigedemokraterna fik 20 mandater.
Netop Sverigedemokraterna, som aldrig før har været præsenteret i Riksdagen, var et meget diskuteret emne under valgkampen, hvilket også fik flere af de danske partier, både Venstre, Konservative og især Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard til at kritisere forløbet og samtidig opfordre Europarådet til at sende observatører til valget. Kritikken gik blandt andet på, at den svenske TV-station TV4 afviste at sende Sverigedemokraternas omdiskuterede valgvideo med burkaklædte kvinder, ... Køb adgang for at læse mere

SRO om demokrati og mandatfordeling og det svenske rigsdagsvalg

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.