SRO om brydning i prismer i Matematik A og Fysik B

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik A, Fysik B)
  • 7
  • 13
  • 1996
  • Word2007

SRO om brydning i prismer i Matematik A og Fysik B

Studieretningsopgave (SRO) i Matematik A og Fysik B om brydning i prismer.

Elevens kommentar

Min fysikdel lå til 10 + og min mat til 4.

Indhold

Summary 3
Indledning 4
Teori 4
Brydningsloven/ Snells lov 5
Optik 5
Databehandling 6
Konklusion 7
Opgaver 7
Regler: 7
Opgave E1: 7
Opgave E2: 9
Opgave E3: 9
Opgave E4 11

Uddrag

Indledning
I denne opgave er det fysik og matematik som er hovedfagene, jeg har derfor beskæftiget mig med en række forsøg i fysik, hvor vi skulle anvende lyskilde og diverse blændere til at finde minimumsvinklen og brændpunktet for prismer og linser. Derudover brugte vi også goniometer (latinsk for vinkelmåler) til at efterberegne nogen af de fundene minimumsvinkler, med en stor præcision. Endvidere skulle jeg også udregne nogle matematiske opgaver, som bland andet omhandlede brydningsloven.

Teori
Forsøgene vi lavede har i høj grad at afgøre med bølgelære, og derfor er det nødvendigt at have begreb om en række fysiske love, for at forstå hvad der sker.
Når man taler om bølger tænker man straks på bølger i havet, men der findes mange andre slagsbølger end dem fra havet. Lys tilhører den kategori man kalder bølgefænomener, det samme gør lyd. Det gør de fordi de som sagt bevæger sig i bølger, med en fast hastighed afhængigt af hvilet materiale de passerer. Når lyset passerer en prisme vil lysets retning skifte, der opstår refraktion, som betyder brydning. Det der sker rent videnskabeligt er at lyset bevæger sig langsommere i nogen medier end andre, og på den måde tvinges det til at ændre retning når det rammer grænsefladen mellem to medier, f.eks. som i vores forsøg luft og plexiglas eller glas. Til gengæld har bølgerne en uændret frekvens i de to medier, da antallet af bølgetoppe er det samme på de to sider af grænsefladen. Da, hastigheden er forskellig og frekvensen er uændret, må ... Køb adgang for at læse mere

SRO om brydning i prismer i Matematik A og Fysik B

[1]
Bedømmelser
  • 12-03-2012
    Den er rigtig god til inspiration.