SRO om Rumraketter i Matematik A og Fysik A

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik A, Fysik A)
  • 7
  • 22
  • 3433
  • PDF

SRO om Rumraketter i Matematik A og Fysik A

SRO'en indeholder en detaljeret gennemgang af raketligningen samt bevis for separationsmetoden som bruges ved differentialligninger.

Et objekts bane i et tyngdefelt er gennemgået og forskellige brændstoffer i forsøg med raketter, og der er lavet forsøg med henblik på at undersøge en accelerationen og banen for en raket., og opgaven er skrevet i Matematik A og Fysik A.

Elevens kommentar

Matematikdelen fik jeg 10 for. I separationsbeviset skulle der være nogle flere mellemregninger og i starten af beviset for raketligningen har jeg skrevet at impulsen er lig nul, det er selvfølgelig impulsændringen der er lig nul. Afsnittet med brændstof skulle have været mere dybdegående. Ellers en god opgave til inspiration.

Studienets kommentar

Der mangler en indledning til selve opgaven.

Indhold

Teori s. 3
- Raketligningen s. 3
- Separationsmetoden s. 7
- Rumskibs baner i et gravitationsfelt s. 10
Forsøg s. 13
- Raketbanen s. 13
- Brændstof s. 15
- Rakettens acceleration s. 16
Opgaver s. 17
Konklusion s. 20
Litteraturliste s. 23

Uddrag

"Teori:

Vi har alle prøvet at puste en ballon op, hvorefter vi har givet slip på mundingen og set den flyve rundt i rummet. Det der sker er at, luften i ballonen skaber et tryk der får luften til at sive ud og dermed får ballonen til at flyve i den modsatte retning.

En raket fungerer på samme måde. Et tryk i raketten presser brændstoffet ud gennem raketdyssen. Der sker altså en aktion for hvilke der er en lige så stor og modsat rettet reaktion, som Newtons 3. lov lyder. Denne modsat rettede reaktion er altså hvad der driver raketten.

Raketligningen:

Ud fra raketligningen kan man bestemme rakettens hastighed efter en bestemt masse brændstof er brugt, når den befinder sig et sted hvor den ikke er påvirket af andre ydre kræfter.

Man kan altså for eksempel bruge den, hvis man vil finde ud af hvor meget brændstof der skal bruges for at nå fra et punkt til et andet til en bestemt tid. For at bestemme raketligningen må man først kigge på begreberne: impuls og impulsbevarelse.

Impuls, også kaldet bevægelsesmængde, er et produkt af hastighed og masse af et objekt."... Køb adgang for at læse mere

SRO om Rumraketter i Matematik A og Fysik A

[10]
Bedømmelser
  • 15-05-2011
    God gennemgang af udledelsen af raketligningen, dog er opgaven manglende på flere punkter, der er lidt stavefejl hist og her, og selve opgaven i sin helhed er ikke fyldestgørende som en SRP.
  • 22-09-2010
    Altså der står godt nok SRP her, men når man henter filen står der SRO, så er lidt i tvivl nu.. der er heller ikke en abstract med hvilke "vi" ihvertfald skal ! ha med.
  • 27-10-2014
    glimrende til at få inspiration, har hjulpet mig godt i gang med overvejelser
  • 16-09-2011
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
    den mange fint :D...........................