Rockens historie fra 1960'erne op til ”The Wall”

 • STX 3.g
 • Musik A
 • 11
 • 16
 • 4827
 • PDF

Rockens historie fra 1960'erne op til ”The Wall”

En stor opgave om Pink Floyds værk ”The Wall” med hovedvægt på hvordan de musikalske virkemidler fremmer den dybere forståelse af de underlæggende budskaber. Opgaven indeholder grundige analyser af numrene The Thin Ice og Mother. Desuden er der lagt forholdsvis stor vægt på at fortolke teksterne, og filmen ”The Wall” er inddraget i analysen af ”The thin ice”.

Indhold

Indledning 2
Rockens historie fra 1960'erne op til ”The Wall” 2
Hvem var Pink Floyd? 4
Referat af handlingen i ”The Wall”: 5
Analyse af The thin ice 5
Form 5
Rytme 6
Harmonik 6
Sound/instrumenter 7
Dynamisk opbygning 7
Tekst/musik/film-forhold 8
Analyse af Mother 9
Form 9
Rytme 9
Harmonik 10
Sound/instrumenter 11
Dynamisk opbygning 11
Tekst/musik-forhold 11
Musikalske virkemidler 13
Stilkarakteristik 14
Konklusion 15
Litteraturliste 16
Bøger 16
Internetsider 16

Uddrag

Rockens historie fra 1960'erne op til ”The Wall”

Det kapitalistiske massesamfund begyndte at blive kritiseret for dets ensretning og masseproduktion. Det var altså de progressive venstreorienterede kunstnere som startede hele flower power-bevægelsen.
1960'er-rocken blev en protestbevægelse mod både samfundet og mod musikindustrien som den havde set ud hidtil. Man dyrkede her det organiske og det alternative, og der blev lagt stor vægt på samhørighed mellem musikerne og miljøet.
I 1967 blev rock'n'roll endelig forvandlet til rock, hvor man bl.a. var begyndt at dyrke mere komplicerede kompositioner og personlige tekster.
Desuden var det i 1960'erne The Beatles havde deres storhedstid, hvor de begyndte at eksperimentere med at lave diverse ”lyd-scenerier” hvor de altså ikke længere bare lavede sange, men begyndte at bruge alt fra fulde symfoniorkestre til nye musikinstrumenter.
En anden kunstner som kom frem og blev et symbol på 1960'ernes rock var Bob Dylan, som blev et mix mellem den rå, sorte rock'n'roll og en alternativ livsstil og en politisk holdning der kom fra den hvide middelklasse.
Til sidst var 1960'erne også tiden hvor man igen begyndte at dyrke den ”sorte kultur” og soulmusikken hvor respekt var kodeordet.
I slutningen af 1960'erne skiftede musikken fra at være kropsmusik man kunne danse til, til at være lyttemusik, som var særdeles velegnet til en LSD-rus. Denne slags musik kaldtes psykedelisk rock, eller sågar syrerock. Det havde udgangspunkt i folk eller blues og var fyld med politisk protest og lange guitarsoli. Desuden var lyden larmende og lyrisk med formløse kompositioner og endeløe improvisationer, hvor kompleksitet var blevet et kodeord. Det var da denne retning indenfor rocken var på vej frem, man første gang stødte på bandet Pink Floyd, som dog gik under navnet ”Sigma 6” dengang.
I 1970'erne delte rocken sig i endnu flere forskellige genrer, bl.a. heavy metal, glamrock, punk, disco, reggae, hardrock, progressiv rock og jazzrock. Rocken var altså ikke længere ... Køb adgang for at læse mere

Rockens historie fra 1960'erne op til ”The Wall”

[6]
Bedømmelser
 • 18-12-2006
  God inspiration til større opgave, især hvis man skriver om en musikers baggrund, om hvorfor han har valgt at lave musik.
 • 13-12-2005
  Fed opgave. God til inspiration om hvordan man skriver SSO i musik
 • 04-11-2010
  rigtig god, og rigtig godt stillet op
 • 26-05-2010
  Virkelig god og dybte gående opgave!