Retorisk analyse af Bjørn Lomborg tale

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 10
  • 3
  • 808
  • Word2007

Taleanalyse: Retorisk analyse af Bjørn Lomborg tale

Dette er en analyse af en tale som Bjørn Lomborg har holdt flere gange for forskellige gymnasier landet over. (Her på Birkerød Gymnasium i 2009)
Den indeholder også brugbare ting om Bjørn Lomborg, hvis man ikke har hørt talen.

Uddrag

Bjørn Lomborg (født 6. januar 1965) er en dansk politolog, der blev verdenskendt på grund af bøger og artikler med den hovedtese, at mange af miljøforkæmpernes forudsigelser og påstande var overdrevne. På dansk udkom bogen Verdens sande tilstand i 1998; den udkom i 2001 på engelsk med titlen The Skeptical Environmentalist, og er sidenhen udkommet på mange andre sprog.
Mange mennesker, især politikere, kan ikke lide og/eller tager afstand fra Bjørn Lomborg alene på grund af hans provokerende holdninger.

Bjørn Lomborgs tale på BG i februar varede lige præcis en time. På den tid nåede han godt rundt om emnet klimapolitik.
Der hersker ingen tvivl om hvorvidt Bjørn Lomborg er en dygtig retoriker, men efter min egen mening behøver man ikke have meget ekspertise, før at man let kan gennemskue hans retoriske virkemidler.
F.eks. har han ikke en humoristisk stil, men alligevel har han proppet en sjov kommentar ind i talen tre gange; lige i starten, midt i og til slut. For Bjørn Lomborg er nemlig godt klar over at humor giver tillid og således gør det nemmere for ham at påvirke vores holdning.
Det er den dårlige side af retoriske virkemidler. Hvis de ikke virker, eller de bliver for åbenlyse for publikum, kan det være en næsten umulig sag at trænge ind til folk, da de vil sidde med en fornemmelse af at man prøver at snyde dem og de vil derfor hele tiden være på vagt... Køb adgang for at læse mere

Retorisk analyse af Bjørn Lomborg tale

[1]
Bedømmelser
  • 12-06-2014
    heeeeeeeeeeeeeeeeeeej