Redoxreaktioner: Mangan og Oxidation af Jod

 • STX 2.g
 • Bioteknologi A
 • 10
 • 11
 • 2329
 • PDF

Rapport: Redoxreaktioner: Mangan og Oxidation af Jod

Rapporten indeholder 4 redoxreaktioner, hvor mangan og jod optræder i forskellige oxidationstal. I teoridelen gennemgås et eksempel på en redoxreaktion, hvor der tages udgangspunkt i en oxidation af jod.

Formål
Disse forsøg skal dels træne evnen til at oversætte fra iagttagelse til reaktionsskemaer, dels træne afstemningsproceduren for redoxreaktioner. Det drejer sig om kvalitative forsøg, så øjemål er tilstrækkelig ved afmåling af opløsningerne.
I øvelsen laves der fire redoxreaktioner. Man får grundstofferne mangan og jod at se i forskellige oxidationstal.

Studienets kommentar

Fin rapport, der grundigt gennemgår principperne i redoxafstemning. Vær opmærksom på, at oxidationstal skrives over stoffet og angives med romertal. Derudover kan oxygen i visse tilfælde (peroxider) have OT -I. Der mangler en konklusion og diskussion af fejlkilder.

Indhold

Formål
Teori
Materialeliste
Forsøgsresultater
Diskussion
1) Hvad vil det sige at forsøgene er kvalitative?
2) Forklar hvorledes det kan lade sig gøre, at vi i de tre første forsøg starter med de samme stoffer (sulfit og permanganat), men får forskellige resultater.
3) Hvad vil det sige at et stof oxideres? Og reduceres?
4) Forklar med egne ord hvorledes man tildeler et stof oxidationstal (ex. Hvad er oxidations-tallet for N i HNO3?)

Uddrag

Fremgangsmåde
Reaktion 1: Overfør en spatelfuld natriumsulfit (Na2SO3) til et reagensglas og opløs stoffet i ca. 5 mL vand. Gør opløsningen sur ved at tilsætte et par mL 2 M H2SO4.
Lav derefter redoxreaktionen ved at tilsætte et par mL 0,02 M KMnO4.

Reaktion 2: Overfør igen en spatelfuld natriumsulfit til et rent reagensglas og opløs stoffet i et par mL vand. Mål opløsningens pH ved at overføre en dråbe på en spatel til et stykke universalindika-torpapir (sulfitionen er en svag base). Tilsæt et par mL 0,02 M KMnO4.

Reakion 3: Overfør igen en spatelfuld natriumsulfit til et rent reagensglas og opløs stoffet i et par mL vand. Gør opløsningen stærkt basisk ved at tilsætte ca. 5 mL 2 M NaOH. Tilsæt nogle dråber 0,02 M KMnO4.

Reaktion 4: Overfør en spatelfuld KI til et reagensglas. Tilsæt et par mL vand og et par mL 2 M H2SO4 for at gøre opløsningen sur.
Der tilsættes en spatelfuld KIO3... Køb adgang for at læse mere

Redoxreaktioner: Mangan og Oxidation af Jod

[2]
Bedømmelser
 • 01-05-2013
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Grunden til at jeg downloade denne fil var fordi at jeg havde problemer ned redoxreaktionerne og det han havde lavet var spot on ;D Der ud over syntes jeg at det var en god Rapport måske med lidt for meget "fyld-tekst"
 • 27-11-2013
  Givet af GS-elev på 1. år
  Udmærket opgave, god til inspiration!