Bestemmelse af Ethanolindholdet i Vin - Rapport i Kemi

  • STX 2.g
  • Kemi B
  • 12
  • 9
  • 1627
  • PDF

Bestemmelse af Ethanolindholdet i Vin - Rapport i Kemi

Rapporten bestemmer ethanolindholdet i vin. Ethanolindholdet bestemmes ved først at destillere vinen og derefter via oxidation og titrering.

Formål: Formålet med dette forsøg er at bestemme ethanolindholdet vha. oxidation og titrering, efter destillation af ethanol fra vores fremstillede rødvin.

Lærers kommentar

Særdeles udmærket rapport. Destillation mangler at blive forklaret.

Studienets kommentar

Fin rapport. Der er forskel på fejlkilder og usikkerheder. Fejlkilder vil påvirke dit resultat i én bestemt retning (denne retning bør angives), og usikkerheder har ikke nogen retning.

Indhold

Formål
Teori
Apparatur og Kemikalier
Fremgangsmåde
Forsøgsopstilling
Resultater
Beregninger
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde: Dette forsøg består af to dele: En destillation og en Titrering. Forsøgets første del (destillationen) indledes med påføring af kittel og handsker, da vi skal arbejde med kræftfremkaldende kemikalier. Da dette er gjort, påbegyndes selve forsøget: Med en 10 mL fuldpipette tappes 10,0 mL rødvin. Dette overføres sammen med 50 mL demineraliseret vand og 3 pimpsten til en 100 eller 250 mL destillationskolbe. Destillatet opsamles i et 100 mL bægerglas.

Herefter sættes destillationen i gang. Når 25 mL er destilleret over i bægerglasset afsluttes destillationen. Vi forestiller os nu, at alt ethanolet er destilleret over i bægerglasset. Som afslutning på første del af forsøget, hælder vi destillatet over i en 100 mL målekolbe. For at få al ethanolet med skyller vi bægerglasset med demineraliseret vand. Herefter fylder vi resten af målekolben med demineraliseret vand, sådan at volumet bliver præcis 100 mL. Dette betyder, at vi har fortyndet vores ethanol 10 gange.

Vi indleder nu næste del af forsøget: Vi overfører med 10 mL fuldpipette 10 mL 0,100 M kaliumdechromat-opløsning til en 250 mL konisk kolbe. For at gøre resultatet så præcist som muligt, sætter vi 3 kolber igang samtidig, vi laver en tripelbestemmelse.

Vi opvarmer de tre kolber lidt og tilsætter med fuldpipette 5,0 mL af den fortyndede ethanolprøve fra målekolben. Kolberne omrystes og opvarmes evt. lidt en gang imellem, alt imens titreringsudstyret opstilles: Buretten fyldes med 0,200 M (〖NH〗_4 )_2 Fe(〖SO〗_4 )_2. Efter ca. 10 minutter tilsættes kolben med dichromat og ethanol ca. 100 mL 1 M svovlsyre og 4 dråber ferroin (en redox-indikator). Straks efter påbegyndes titreringen. Under titreringen skifter væskens farve fra grønligt til blåt. Titreringen afsluttes i det øjeblik ækvivalenspunktet er nået, når farven ændre sig igen, denne gang fra blå til rød. Titreringen gentages med de andre kolber. Og resultaterne noteres i en tabel... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af Ethanolindholdet i Vin - Rapport i Kemi

[1]
Bedømmelser
  • 09-12-2014
    God med forklaringer til beregningerne