SRP om Raketter i Matematik A og Fysik A

  • STX 3.g
  • SRP (Matematik A, Fysik A)
  • 7
  • 49
  • 12300
  • PDF

SRP om Raketter i Matematik A og Fysik A

SRP om Raketter, skrevet i Matematik A og Fysik A, hvor jeg bl.a. gennemgår raketligningen, og gør rede for impuls og impulsbevarelse ved raketter, og undersøger mekaniske sammenhænge som massetiltrækning og cirkelbevægelse. Afslutningsvis kigger jeg på hvordan rumfarten kan tænkes at tage sig ud i fremtiden.

Elevens kommentar

Forbedre fysikdelen

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 4
Impuls og impulsbevarelse 5
Raketligningen 6
Raketmotor 8
Flertrinsraketter og masseforhold 9
Massetiltrækning og jævn cirkelbevægelse 10
Centripetalkraften 11
Keplers love 14
Tur til Mars 16
Hohmann-banen 18
Opsendelseshastighed 20
Forsøgsrapport 25-35
Fremtidens rumfart 36
Konklusion 40
Bilag 1 s. 41
Bilag 2 s. 42
Bilag 3 s. 43
Bilag 4 s. 44
Bilag 5 s. 45
Bilag 6 s. 46
Litteraturliste 47-48

Uddrag

"Indledning:

Raketter så dagens lys for tusind år siden, men det er kun inden for de sidste 50 år, at der er sket en udvikling inden for rumfarten. Princippet i en raket har altid været det samme, nemlig at skabe en opadrettet fart, ved at smide en masse bagud. Udviklingen af raketten har skabt grundlaget for rumrejser. Men hvordan opnår man så høje hastigheder, at man kan komme væk fra Jorden og hen til andre planeter, og hvordan finder man den optimale rute fra planet til planet?

I det følgende vil en rakets maksimale hastighed blive fundet vha. en redegørelse for raketligningen, med henblik på hvordan rakettens motor er bygget op.
Herefter vil opgaven fokuserer på massetiltrækningen i rummet, med særligt fokus på at redegøre for cirkelbevægelse og centripetalkraft.

Derudover vil opgaven redegøre for Hohmann-banen, hvor der gives et indblik i hvordan denne rute indfrier kravet om et lavt brændstofforbrug samt en kort rejsetid.
Opgaven vil yderligere formidle kravene til opsendelseshastigheder for en rejse i rummet, og muligheden for at gå i kredsløb om en anden planet.

Der inddrages et forsøg med en vandraket, hvor en vandrakets grundlæggende virkemåde vil blive undersøgt udfra hastigheden, accelerationen og opstigningshøjden.

Til sidst vil opgaven inddrage nogle fremtidige rumforskningsprojekter, og slutteligt konkludere de væsentligste forudsætninger og krav for en rumrejse."... Køb adgang for at læse mere

SRP om Raketter i Matematik A og Fysik A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.