SRP: Punk, Sex Pistols og Michael Strunge i Musik og Dansk

  • STX 3.g
  • SRP (Musik A, Dansk A)
  • 10
  • 22
  • 9252
  • PDF

SRP: Punk, Sex Pistols og Michael Strunge i Musik og Dansk

SRP om Punk og historien om denne musikgenre, skrevet i fagene Musik A og Dansk A - i opgaven kigger jeg bl.a. på Michael Strunges "TE-VE" en række bands og sange af kunstnere, bl.a. "Sex Pistols" (God Save the Queen), The Clash (White Riot og London Calling), samt F.P. Jac (Ingen Sange vil Fortabe sig). Slutteligt er der en perspektivering til bl.a. Odalisk Skønhed.

Lærers kommentar

Strukturen var det største kritikpunk. Mit indhold trak opgaven op på 10.

Elevens kommentar

Strukturen er dårlig, men opgaven er god

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning side 1
Analyse og fortolkning side 1
Sex Pistols - God Save The Queen side 1
The Clash – White Riot side 4
The Clash – London Calling side 6
England før og under punkbevægelsen side 9
Sammenfattende diskussion mellem de tre engelske punktekster side 9
Analyse og fortolkning side 10
Michael Strunge – TE-VE side 10
FP Jac - Ingen sange vil fortabe sig side 13
Perspektivering side 16
Konklusion side 18
Litteraturliste side 20
Bilag side 21

Uddrag

"Indledning:
'No future, no future for you' lød udråbet fra Johnny Rotten, forsangeren i Sex Pistols, da bandet i 1977 opførte God Save The Queen (ref).

Dette postulat er kendetegnende for en af de følelser, der florerede blandt Englands underklasse, hvilket bl.a. var med til, at skabe grobund for den Engelske punkbevægelse. I Danmark fik vi aldrig en så stor punkbevægelse som i England, men bl.a. lyrikeren Michael Strunge født 195811 beskrev den.

Men var der alligevel et oprør i hans tekster, og ses det også i lyrikeren F.P. Jac’s Digt (se bilag 5)? Punkbevægelsen er blevet kategoriseret som et af tidens største oprør mod de etablerede regler i samfundet10, men kan der i andet lyrik fra samme og andre perioder spores den samme trang til oprør i udvalgte digte.

Dette søger denne opgave bl.a. at svare på Ved at analysere og fortolke de engelske sangtekster God Save The Queen af Sex Pistols fra 1977, White Riot af The Clash fra 1977 og London Calling af The Clash fra 1979, samt de danske digte TE-VE af Michael Strunge, udgivet i digtsamlingen Skrigene fra 1980 og Ingen sange vil fortabe sig af F.P. Jac udgivet i digtsamlingen Jeg er fandme til fra 1979.

Analyserne inddrager overvejelser over stilleje og målgruppeorientering samt en diskussion af mulige årsager hertil. Desuden sammenholdes analyserne af de engelske punktekster med de to danske digte.

I forlængelse af analysen af de engelske punktekster, redegøres for den punkbevægelses kulturelle og socioøkonomiske forudsætninger. Opgaven afsluttes med en perspektivering til Rudolf Broby-Johansens digt Odalisk Skønhed fra 1922. Ydermere vil en kort perspektivering til Charles Baudelaires Berus jer! også findes i opgaven.

Opgaven er besvaret ud fra forskellig litteratur, der findes til slut i opgaven. Det redegørende i afsnittet England før og under punkbevægelsen, er skrevet ud fra Storbritannien af Benjamin Holst, kapitel 6 – To Nationer, side 57-64.

I opgaven indikerer kursiv lyrikken i værket, og // indikerer lineskift."... Køb adgang for at læse mere

SRP: Punk, Sex Pistols og Michael Strunge i Musik og Dansk

[3]
Bedømmelser
  • 16-12-2011
    Virkelig godt med "England før og efter punken" og analyse of fortolkningerne af udtryksfeltet i Sex Pistols og The Clash' indspildninger. Som du selv siger, er strukturren det store kritikpunkt. Men indholdet hjalp mig virkelig med min opgave! Tak skal du have!
  • 28-11-2011
    Givet af 3.g'er på STX
    God inspiration. skal selv skrive SRP om The Clash's London Calling dog med et andet fokus
  • 15-04-2012
    Virkelig god analyse! Lidt tegnsætnings fejl.