Projekt i Proces A - Sundt liv (Sødemidler i kosten)

Projekt i Proces A - Sundt liv (Sødemidler i kosten)

INDLEDNING:
Under emnet et sundt liv, har jeg valgt og arbejde med diabetikere. Grunden til det var at jeg gerne ville arbejde med et sødemiddel. Da sukker ikke er noget diabetikere skal have for meget er sødemidler meget centralt for den målgruppe. Grunden til jeg finder det interessant og arbejde med lige netop dette produkt og denne målgruppe er at jeg selv ikke vil have for meget sukker da jeg træner meget hårdt og derved tænker meget over kosten.
I opgaven har jeg valgt at fremstille en kage uden sukker, men som dog stadig skulle være lige så lækker som en kage med sukker. Altså en kage til folk som godt kan lide kage, men skal undgå sukker i store mængder. Jeg forventer gennem nogle pilot forsøg at kunne finde frem til den optimale sammensætning af resten af ingredienser når jeg har udtaget sukker, så jeg kan lave en lækker kage med sødestof i stedet for sukker. Som stort set smager af det samme, har samme struktur og konsistens.
Forsøgsgangen kunne man være gået meget mere i dybden med og set på de enkelte faktors på virkning af hinanden, dette har jeg dog ikke gjort da jeg begrænser mig til at ændre en faktor, konkludere og prøve en faktor endnu hvorefter jeg til sidst gerne skulle have en masse konklusioner jeg kan sætte sammen til en færdig kage.
Arbejdet er forgået i skolens køkken, og har arbjdet ud fra en opskrift stillet ved et tidligere projekt. Informationer om påvirkerninger af faktorer i kager er fundet i artiklen ”kage i den.”


PROBLEMFORMULERING:


Vi vil fremstille en kage med det nye sødemiddel Steviosid som erstatning for sukker.

Vi vil fremstille kageprøver hvori vi bruger sødemidlet som erstatning for sukkeret.
Vi vil optimere de processer i kagen der er påvirket af sukkeret, og på den måde få den kvalitetsmæssigt samme kage med sødemiddel som med sukker.

Vi vil teste kagerne ved en sensorisk test.

Indhold

Indledning: 3
Problemformulering: 3
Emne: 3
Valg af målgruppe: 4
Tidsplan: 5
Diabetikere: 6
Diabetes 1: 7
Diabetes 2: 9
Kost og livsstil: 10
Danmarks kostvaner: 12
Aspartam: 13
Phenylalanin: 14
DKP: 14
Aspartamsyre 15
Methanol: 15
Formaldehyd: 16
Steviosid: 17
Pilotforsøg 1: 21
Optimeringsforsøg 1: 23
Optimeringsforsøg 2: 26
Optimeringsforsøg 3: 29
Optimeringsforsøg 4: 29
Produktfremstilling: 32
Perspektivering: 34
Resultatbehandling: 35
Konklusion: 37
Bilag: 38
Kost: 38
Litteraturliste: 39
Underskrift: 40

Uddrag

EMNE:
Da dette projekt begyndte, skulle vi vælge mellem fire emner der fra givet.
• Rodfrugter
• sødemidler
• Fedtfattig dressing
• Fermenterede drikkevarer
Jeg valgte at arbejde med sødemidler, da det er meget aktuelt i forhold til mig selv. Grunden til dette er jeg forsøger at leve sundt da jeg træner 4-5 gange om ugen og derved forsøger at undgå sukker. Derfor kan jeg dog stadig godt lide sodavand og andre lækre ting. Så jeg benytter mange light produkter i min egen hverdag. Dette fremgår også af bilag __ som er min kost registrering over 14 dage som også var en del af dette projekt. Det var meningen vi skulle teste vores indtage på et program på skolen. Dette har dog ikke været muligt, men registreringen giver en meget god baggrunden for valg af mit emne.
Når jeg viste jeg skulle arbejde med sødemidler, skulle jeg finde frem til et produkt jeg gerne ville fremstille hvor jeg benyttede et sødemiddel. Vi kiggede på nogle forskellige produkter der indeholdt sødemidler bl.a. light sodavand. Dette indeholdt et sødemiddel som hedder aspartam. Vi undersøgte lidt på nettet om dette stof, og fandt ud af der var nogle mennesker der mente at dette stof var giftigt. Det skal dog nævnes der er mange der ikke mener det er skadeligt på nogen måde. Vi ville derfor bruge et andet sødemiddel. I fandt frem til steviosid. Det er meget nyt sødemiddel som der ikke findes så meget information.
Produktet vi valgte at fremstille med sødemidlet var en kage. Grunden til dette var vi gerne ville have en kage uden sukker, men som stadig havde en sød smag. Det var meget vigtigt for os at kagen med sødemidlet skulle have en lige så lækker struktur, dette ville vi komme frem til gennem en masse forsøg... Køb adgang for at læse mere

Projekt i Proces A - Sundt liv (Sødemidler i kosten)

[2]
Bedømmelser
  • 08-05-2012
    Spændende projekt. Selve rapporten er ok
  • 16-05-2012
    Givet af Studerende på 2. år
    Jeg synes det er en god opgave