SSO om Pink Floyd

  • STX 3.g
  • Musik A
  • 10
  • 20
  • 5568
  • PDF

SSO om Pink Floyd

SSO i Musik A om Pink Floyds album "Wish You Were Here" med analyser af to numre samt perspektivering til samtidens musik m.m.

Teksterne som bliver analyseret er "Wish You Were Here" og "Shine On You Crazy Diamond".

Indhold

Indledning
Pink Floyds historie fra 1965 og frem til The Wall
Wish You Were Here – Albummet
Wish You Were Here - nummeret
Formskema
Form
Harmonik og tonalitet
Hook, Break og Gimmick
Groove
Sound
Live-lyd eller soundscape?
Tid og rum
Tekst og udtryksfelt
Analyse af instrumenterne samt deres lyd og funktion i Shine On You Crazy Diamond
Tilstand og stemning
Tilstand og stemning
Tilstand og stemning
Opsamling
Samtidens musik og Pink Floyd som inspirationskilde
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning
I det følgende vil læseren kunne forvente en præsentation af bandet Pink Floyd og dets musikalske samt tekstmæssige stil på albummet ”Wish You Were Here”. For at opnå dette er der lagt stor vægt på analyser af to af albummets numre med det formål at øge forståelsen af såvel musikalske som tekstmæssige udtryksmidler. Desuden vil albummet blive sat i relation til dets musikalske samtid, hvorefter det vil blive vurderet, hvorvidt albummet har påvirket den senere tids musik.
Opgaven indeholder noter og referencer, der vil kunne findes nederst på de pågældende sider. Derudover vil der forekomme illustrationer i form af nodeeksempler, formskemaer og skitseringer af lydbilleder i opgaven. Til sidst i opgaven er der vedlagt nodebilag samt en CD, der indeholder de to analyserede numre i samme rækkefølge som i opgaven. Her findes også en oversigt over de kilder, der er brugt i opgaven.

Pink Floyds historie fra 1965 og frem til The Wall
Pink Floyd blev i 1965 dannet af en gruppe ingeniørstuderende fra London. Startbesætningen bestod af Syd Barrett (guitar, vokal), Roger Waters (guitar, bas, vokal), Nick Mason (trommer) samt Rick Wright (keyboards, vokal). Af disse fem medlemmer, var det i starten Syd Barrett der stod i spidsen for gruppen, både rent kreativt og som frontfigur. Debutalbummet 'The Piper at the Gates of Dawn' fra 1967, tilhørte den nye progressive rockgenre, psykedelisk rock, der ikke kun indebar eksperimenter med at blande musikgenrer, men i den grad også stoffer. Syd Barrett var allerede på dette tidspunkt hårdt påvirket af diverse stoffer, hvilket førte til psykiske sammenbrud både på og udenfor scenen. Hermed var gruppen næsten tvunget til at udskifte Barrett i form af en tidligere bekendt, David Gilmour. Udskiftningen førte til et stilskift, hvor den psykedeliske beatrock via albums som Dark Side of the Moon (1973) og Wish You Were Here (1975) udviklede sig til et mere berettende og storladent rockudtryk, der i 1979 kulminerede med The Wall .

Wish You Were Here – Albummet
Wish You Were Here (1975), var Pink Floyds niende album og blev indspillet i The Abbey Road Studios. To år tidligere havde bandet udgivet et af de største rockalbums gennem tiderne, Dark Side of the Moon, som siden da har solgt flere end 40 millioner pladeeksemplarer. Man skulle derfor ... Køb adgang for at læse mere

SSO om Pink Floyd

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.