SRP: Philip Pullman og Det Gyldne Kompas

 • STX 3.g
 • SRP (Religion B, Engelsk A)
 • 12
 • 26
 • 9716
 • PDF

SRP: Philip Pullman og Det Gyldne Kompas

SRP'et indeholder en analyse af de religiøse temaer i trilogien "His Dark Materials" af Philip Pullman (Det Gyldne Kompas), skrevet i Engelsk A og Religion B.

Opgaveformulering

“Der ønskes en analyse og fortolkning af Pullmans “His Dark Materials” med særligt fokus på de religionsfænomenologiske begreber, som kan påvises i trilogien.
Desuden ønskes en analyse og beskrivelse af fantasy-genren, herunder Pullmans tanker omkring “Støv”, “Dæmoner” og “Panserbjørne”.
Endelig ønskes en undersøgelse af trilogiens titel.”

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning
Will og Lyra - eller Adam og Eva?
Støv og Guder
Den Onde Gud og Den Gamle Gud, To Entiteter
Den Gnostiske Vinkel:
Dæmon? Daimonion? Fylgje? Eller Animus?
Sokrates:
Nordisk Mytologi:
C. G. Jung:
Kort karakteristik af dæmoner
Lyra og Pantalaimon
Will og Kirjava
Lord Asriel og Stelmaria
Mrs. Coulter og hendes abedæmon
Panserbjørne, Gallivespianere og Mulefa
Delkonklusion
Philip Pullman og Fantasy-genren
“Stark Realism”
Typiske træk i fantasy
Mytiske fortællinger fra oldtiden
His Dark Materials - Trilogiens Titel
De tre værktøjer
“Paradise Lost” af John Milton
Konklusion
Litteraturliste 24
Bøger 24
Essays 24
Bilag 1: Uddrag af Biblen 25
Bilag 2: En teenagepiges forhold til sin dæmon 26

Uddrag

Indledning
“His Dark Materials” af Philip Pullman er en international børnebogs-trilogi kendt over hele verden. Det er et episk eventyr i et dusin parallelle universer, hvor der blandt andet eksisterer dæmoner, engle, mulefaer og hekse, men det er ikke blot et typisk børne-univers. Philip Pullman er en fortæller, som mener at historier er en essentiel del af menneskets natur. Selvom Pullman ikke normalt skriver fantasy, følte han, at “His Dark Materials” blev nødt til at være en fantasy trilogi, fordi fantasy, på samme måde som gammeldags eventyr, er en god fortællerstil, som børn bedre kan forholde sig til. Fantasy, med dets uvirkelighed, gør det nemmere for børn at forholde sig til angst, morale spørgsmål og følelser de måske kæmper med.
Lyra og Will begiver sig ud på en rejse der illustrerer overgangen fra barn til voksen. Dette bliver vist metaforisk med dæmoner, som er dem selv i form af et dyr, deres sjæl. Dæmoner kan skifte form igennem barndommen, men bliver en fast form omkring puberteten.
Den anden vigtige metafor i historien er “Støv”. Gennem puberteten begynder “Støv” at lægge sig på mennesker, på samme tid som menneskets dæmon tager en fast form. Ifølge skabelsesmyten i Lyra's verden i “His Dark Materials” blev “Støv” mere tiltrukket af Adam og Eva, da de tog en bid af den forbudte frugt og deres dæmoner tog en fast form. Derfor mener Kirken i Lyra's verden at dette er “original sin” og vil forhindre dette syndefald i at ske igen da de hører at der er en profeti om Lyra, at hun skal være den nye Eva “mother of all - who disobeyed”.
Philip Pullman siges at være en af de dygtigste, men også farligste forfattere. Hans fantasi-fyldte trilogi har fået meget opmærksomhed både på den gode og den dårlige måde. Især den katolske kirke har givet bogen meget negativ opmærksomhed, da der blandt andet siges i bogen;
"The Christian religion is a very powerful and convincing mistake, that's all."
Philip Pullman fokuserer på Religion og især Kristendommen igennem trilogien og det ses meget tydeligt, at Pullman er imod Kristendommen og angriber den. Det foregår som sagt i et parallelt univers til vores og allerede i første kapitel af bogen, bliver kirkens overvældende magt i verden nævnt. Gud fremstår i bogen som ond, og desperat efter endnu mere magt. Men Metatron er ikke den eneste Gud i “His Dark Materials”, der er den gamle gud, “The Authority”, som Pullman siger har løjet sig til sin egen magt. Han er ikke en Gud, bare den første engel. Begge disse guder bliver fremstillet som forfærdelige og især Metatron er ond og umenneskelig.
Men hvordan fik Philip Pullman denne inspiration? Denne opgave vil undersøge de forskellige kilder, han kan være blevet inspireret af bl.a. Sokrates, Nordisk Mytologi, Biblen mm.
I det følgende vil “His Dark Materials” blive undersøgt vha. en grundig analyse med fokus på de religiøse temaer i trilogien. Opgaven vil især fokusere på “Støv” og “Dæmoner” og deres perspektiveringer til vores verden. Derudover vil opgaven behandle emnet om Lyra, Will og syndefaldet og de to genrer Philip Pullman står imellem, fantasy og realisme... Køb adgang for at læse mere

SRP: Philip Pullman og Det Gyldne Kompas

[3]
Bedømmelser
 • 05-01-2011
  Det er en god og detaljeret opgave, og der bliver gået i dybden med de centrale pointer og symboler i trilogien i forehold til et religiøst synspunkt. Det er en god indledning, og konklusionen sammenfatter også godt.
 • 13-12-2010
  Givet af 3.g'er på STX
  En virkelig flot og gennemført opgave. Mange gode henvisninger til Adam & Eva, syndefaldet og andre ting fra Biblen. De mange religiøse symboler og analyser af "støv" og "dæmoner" er til stor hjælp og inspiration.
 • 20-11-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget flot gennemarbejdet. Brugte inspiration herfra :)

Materialer relateret til SRP: Philip Pullman og Det Gyldne Kompas.