Pernilles korte Frøkenstand af Ludvig Holberg

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 3
  • 1251
  • PDF

Dramaanalyse: Pernilles korte Frøkenstand af Ludvig Holberg

Dette er en opgave om Pernilles korte Frøkenstand af Ludvig Holberg. I opgaven bliver der givet en analyse og fortolkning af stykket, som til slut perspektiveres Pernilles korte Frøkenstand til Erasmus Montanus også af Ludvig Holberg.

Uddrag

Det 17. århundrede var præget af den udadvendte og samfundskritiske stil kaldet realismen. Realismen tager udgangspunkt i fornuften, menneskets evne til at træffe egne beslutninger og derfor at være individuel. Denne stil blev forenet med empirismen og sammen udgjorde de oplysningstiden, hvor det i Danmark var Ludvig Holberg, der var den førende i denne skrivestil. Nogle af nøgleordene var det fornuftige, det naturlige og det nyttige:
Ludvig Holberg har i 1727 skrevet stykket 'Pernilles korte Frøiken- stand'. Stykket handler om den grådige og pengegriske Jeronimus og hans manipulation af den naive og bestemte Magdelone. Jeronimus vil giftes med Magdelones og Leonards datter. Den ældre mand, Jeronimus, på 60 år får med krokodille tårer og manipulation Magdelone til at love deres 16-årige unge Leonore væk. Jeronimus lokker med 60.000 rigsdaler og med udsagn som hans afdøde kone angiveligt skulle have givet på dødslejet. Faderen Leonard er ikke meget for denne aftale, men han har ikke meget at skulle have sagt. Den eneste, der går imod den målbevidste Magdelone, er tjenestepigen Pernille, som er vokset op ved familien hele livet.
Pernilles rolle er et tydeligt eksempel på den ændrede tid, hvor det enkelte menneske skulle have mere at sige og hvor autoritetstroen var faldende. Autoriteter så man stort på, man ville danne sig selv, blive et selvstændigt individ og derved blive et bedre menneske. Denne tid var oplysningstiden.
Pernille mener, at det er forkert at den unge Leonore skal giftes med Jeronimus på grund af hans mange penge; hun mener at det vil være ulovligt at gifte sig udelukkende på grund af pengene, og at Leonore slet ikke har behov for at blive gift med en mand med så mange penge. Hun mener derimod at det er hende selv, der skal giftes med en mand med mange penge, idet hun er fattig. Hvis hun blev gift med en rig mand, ville der opstå større lighed mellem hende og andre rige folk. Rige... Køb adgang for at læse mere

Pernilles korte Frøkenstand af Ludvig Holberg

[7]
Bedømmelser
  • 04-02-2011
    Givet af 1.g'er på STX
    Ikke super god opgave, indeholder kun referet samt rodet personbeskrivelser (ikke alle karaktere er inkluderet). Elendig opsætning og svær at overskue. Indeholder hverken tema, budskab eller lign som ville være en god ting at have med. Dog beskriver den også oplysningstiden fint.
  • 06-06-2010
    Fantastisk opgave! Virkelig flot. Rigtig godt at der bliver reflekteret til oplysningstiden og hvordan de forskellige karakterer bliver sammenlignet med 'oplysnings-folket'. Fin mængde af citater. I alt en fantastisk inspiration til min egen opgave!
  • 21-12-2014
    Fin opgave, men der kunne godt have været givet en mere dybdegående diskussion
  • 23-06-2013
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    Rigtig god opgave, som var til megen hjælp

Materialer relateret til Pernilles korte Frøkenstand af Ludvig Holberg.