Pengepolitik

Pengepolitik er centralbankens ændringer i renten med det formål at påvirke den økonomiske udvikling i samfundet. I kompendiet dækker vi de vigtigste ting du skal vide om finanspolitik i Samfundsfag og International Økonomi.

På de følgende sider kan du læse om:

Her kan du læse et uddrag fra siden "Hvad er pengepolitik?"

Der er forskel på, hvilke pengepolitiske instrumenter en centralbank kan benytte sig af alt afhængig af, hvor stor landets økonomi er. I Danmark har Nationalbanken f.eks. kun mulighed for at bruge pengepolitiske instrumenter, der påvirker den korte rente, mens centralbankerne i USA og Euro-zonen også kan bruge pengepolitiske instrumenter, der påvirker den lange rente. Det er, fordi deres centralbanker er så store, at de kan lave tilpas store opkøb og salg af obligationer. Det har Nationalbanken ikke mulighed for.

Vi vil nu forklare de vigtigste pengepolitiske instrumenter.

Udlånsrenten

Udlånsrenten er den rente som bankerne betaler for at låne penge af centralbanken, når de mangler likviditet. Hvis centralbanken enten hæver eller sænker udlånsrenten, vil bankerne typisk gøre det samme over for deres kunder. På den måde påvirker centralbanken indirekte den rente, som kunderne betaler i banken.

Renten på indskudsbeviser

Det er centralbanken, der udsteder indskudsbeviser, og det er kun banker og realkreditinstitutter, der kan købe dem. Hvis renten på indskudsbeviser er høj, så vil bankerne i højere grad købe indskudsbeviser fremfor at låne ud til bankkunderne. Hvis renten på indskudsbeviser til gengæld er lav, så vil bankerne i højere grad låne pengene ud til kunderne i stedet.

Hvis centralbanken sælger indskudsbeviser til pengeinstitutterne, så bliver den tilgængelige pengemængde i samfundet mindre. Når den tilgængelige pengemængde bliver mindre, så stiger renten...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind